‘Minister Bruins: hervorm de toekenning van aanvullende beschermingscertificaten voor nieuwe medicijnen’

De toekenning van aanvullende beschermingscertificaten voor nieuwe medicijnen moet op de schop. Dit is onze boodschap in een brief gericht aan minister Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), ondertekend door Wemos, Aidsfonds, Commons Network, Farma ter Verantwoording, Health Action International (HAI) en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Wij maken ons zorgen om de rol van zogeheten aanvullende beschermingscertificaten (ABC’s). Met deze certificaten krijgen farmaceutische bedrijven na het 20-jarig patentrecht nog maximaal 5 jaar extra bescherming op hun medicijn. ABC’s compenseren bedrijven voor de tijd die het kost een ‘geïnnoveerd’ product op de markt te brengen en zouden op die manier medicijninnovatie in de EU stimuleren. Een onderzoek van Technopolis Group heeft hiervoor echter geen bewijs gevonden. Bij de uitgifte van een ABC wordt niet gekeken naar de mate waarin een ‘innovatie’ toegevoegde therapeutische waarde heeft. Bovendien betekent een uitgesteld patent dat er langere periode geen concurrentie is, waardoor prijzen hoog blijven. Daardoor zadelen de ABC’s de maatschappij op met ongewenste, hoge kosten, zo toont het rapport.

 

Voor betaalbare, toegankelijke medicijnen

De organisaties, waaronder Wemos, roepen de minister op om, op basis van dit onderzoek, de toekenning van ABC’s grondig te hervormen. In de brief stellen wij voor om in Nederland alleen ABC’s toe te kennen wanneer bedrijven publiekelijk kunnen bewijzen dat ze hun ontwikkelkosten tijdens de patentperiode niet hebben terugverdiend. Verder roepen wij de minister op om zich ook op Europees niveau in te zetten voor hervormingen. Tijdens de procedurevergadering van VWS op 5 december werd besloten dat de minister met een reactie moet komen op onze brief. Tom Buis van Wemos: ‘ABC’s zorgen momenteel voor grote maatschappelijke lasten zonder een bewezen positief effect op innovatie. De overheid kan nu laten zien dat het een frontrunner blijft op het gebied van geneesmiddelenbeleid. Andere Europese landen zullen deze discussie rondom ABC’s nauwgezet volgen; ook daar zou verandering tot structureel lagere kosten kunnen leiden.’

 

Lees hier de volledige brief aan minister Bruins

Lees hier over ons werk op het gebied van medicijnen

Meer weten en lezen over medicijnen? Ga naar ons kennisplatform www.wemosresources.org

 

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch