‘Minister Bruins: hervorm de toekenning van aanvullende beschermingscertificaten voor nieuwe medicijnen’

De toekenning van aanvullende beschermingscertificaten voor nieuwe medicijnen moet op de schop. Dit is onze boodschap in een brief gericht aan minister Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), ondertekend door Wemos, Aidsfonds, Commons Network, Farma ter Verantwoording, Health Action International (HAI) en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Wij maken ons zorgen om de rol van zogeheten aanvullende beschermingscertificaten (ABC’s). Met deze certificaten krijgen farmaceutische bedrijven na het 20-jarig patentrecht nog maximaal 5 jaar extra bescherming op hun medicijn. ABC’s compenseren bedrijven voor de tijd die het kost een ‘geïnnoveerd’ product op de markt te brengen en zouden op die manier medicijninnovatie in de EU stimuleren. Een onderzoek van Technopolis Group heeft hiervoor echter geen bewijs gevonden. Bij de uitgifte van een ABC wordt niet gekeken naar de mate waarin een ‘innovatie’ toegevoegde therapeutische waarde heeft. Bovendien betekent een uitgesteld patent dat er langere periode geen concurrentie is, waardoor prijzen hoog blijven. Daardoor zadelen de ABC’s de maatschappij op met ongewenste, hoge kosten, zo toont het rapport.

 

Voor betaalbare, toegankelijke medicijnen

De organisaties, waaronder Wemos, roepen de minister op om, op basis van dit onderzoek, de toekenning van ABC’s grondig te hervormen. In de brief stellen wij voor om in Nederland alleen ABC’s toe te kennen wanneer bedrijven publiekelijk kunnen bewijzen dat ze hun ontwikkelkosten tijdens de patentperiode niet hebben terugverdiend. Verder roepen wij de minister op om zich ook op Europees niveau in te zetten voor hervormingen. Tijdens de procedurevergadering van VWS op 5 december werd besloten dat de minister met een reactie moet komen op onze brief. Tom Buis van Wemos: ‘ABC’s zorgen momenteel voor grote maatschappelijke lasten zonder een bewezen positief effect op innovatie. De overheid kan nu laten zien dat het een frontrunner blijft op het gebied van geneesmiddelenbeleid. Andere Europese landen zullen deze discussie rondom ABC’s nauwgezet volgen; ook daar zou verandering tot structureel lagere kosten kunnen leiden.’

 

Lees hier de volledige brief aan minister Bruins

Lees hier over ons werk op het gebied van medicijnen

Meer weten en lezen over medicijnen? Ga naar ons kennisplatform www.wemosresources.org

 

Recente Nieuws items

Ella Weggen Wemos Kassa BNNVARA

Opnieuw prijsstijging door misbruik weesgeneesmiddelenwet

01-11-2019

Maatschappelijke organisaties en artsen spreken schande van het voornemen van het  farmaceutische bedrijf Lupin Europe om een bestaand medicijn voor een zeldzame spierziekte onder een nieuwe naam en tegen een veel hogere prijs op de markt te brengen. Dat meldt het televisieprogramma Kassa dat zaterdag 2 november uitgebreid aandacht besteedt aan de manier waarop farmaceutische bedrijven de winstmarge verhogen. “Dit is niet te verantwoorden en zelfs verwerpelijk te noemen,” benadrukt Ella Weggen, Global Health Advocate bij Wemos in de uitzending.

Lees verder

BIJEENKOMST: MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORDE MEDICIJNONTWIKKELING, HOE KOMEN WE ER?

15-10-2019

Door de stijgende prijzen van geneesmiddelen wordt de toegang tot medicijnen een steeds groter probleem. Hoe bereiken we een systeem van medicijnenontwikkeling wat gelijke toegang tot redelijk geprijsde geneesmiddelen garandeert? Op dinsdag 5 november organiseerde Wemos samen met Health Action International en de Universiteit van Utrecht de bijeenkomst Licensing and public generated knowledge: Seeking a socially sustainable balance.

Lees verder