Focus op mobiliteit van gezondheidswerkers

Mobiliteit van gezondheidswerkers en data monitoring zijn de belangrijkste onderwerpen van de afsluitende conferentie van de Joint Action on Health Workforce Planning and Forecasting die vandaag en morgen plaatsvindt in Varna, Bulgarije. Linda Mans van Wemos rapporteert uit de conferentie.

De conferentie brengt samen kennis van experts uit heel Europa en biedt een goede gelegenheid voor netwerken. Onze Poolse partner in het project Health Workers for All, Redemptoris Mission, presenteert een Pools onderzoek naar het verzamelen van data over migratie van Pools medisch personeel. Deze data zijn onmisbaar voor het opzetten van een goed werkend gezondheidssysteem, vooral in het Europa van nu waar gezondheidswerkers vrij in een ander land kunnen werken. Het onderzoek doet aanbevelingen voor het verzamelen, bewaren en delen van data, inclusief migratiestatistieken.

 

Een andere actuele uitdaging die tijdens de conferentie besproken wordt zijn de omstandigheden waaronder gezondheidswerkers in het buitenland kunnen studeren en vervolgens in het eigen land aan de slag gaan. De deelnemers bespreken de geleerde lessen uit deze ervaringen.

 

Naast mobiliteit komen ook andere onderwerpen aan bod. Wemos modereert een paneldiscussie over de gevolgen van veroudering op gezondheidswerkers. Weer andere sessies gaan bijvoorbeeld over het effect van demografische veranderingen op de vraag naar gezondheidswerkers en de invloed van technologie op de sector.

 

Lees wat Wemos doet op het thema Zorgpersoneel

Recente Nieuws items

Vijf jaar Global Financing Facility: tijd voor verandering?

10-08-2020

Hoe staat het nu met ​​de Global Financing Facility en haar ambities en doelstellingen, vijf jaar na implementatie in verschillende landen? In hun artikel in het tijdschrift Sexual and Reproductive Health Matters Journal kijken Lisa Seidelmann (voormalig global health advocate Wemos), Myria Koutsoumpa (Wemos), Frederik Federspiel (London School of Hygiene and Tropical Medicine, The People’s Fund for Global Health and Development) en Mit Philips (Artsen Zonder Grenzen) naar de activiteiten en het bestuur van de GFF van de afgelopen jaren. Is het tijd voor verandering?

Lees verder

Nieuwe Oxfam Novib publicatie: verhalen over het beïnvloeden van netwerken

15-07-2020

Een nieuwe publicatie van Oxfam Novib bevat een verzameling van verhalen over het beïnvloeden van netwerken op meerdere thematische gebieden. ‘Beating the Drum: Stories of Influencing Networks’ richt zich onder andere op lessen over partnerschappen, en hoe de betrokken partijen hier hun voordeel uit kunnen halen. Wemos heeft bijgedragen aan de publicatie met een casus over ons werk op de Global Financing Facility (GFF).

Lees verder