Focus op mobiliteit van gezondheidswerkers

Mobiliteit van gezondheidswerkers en data monitoring zijn de belangrijkste onderwerpen van de afsluitende conferentie van de Joint Action on Health Workforce Planning and Forecasting die vandaag en morgen plaatsvindt in Varna, Bulgarije. Linda Mans van Wemos rapporteert uit de conferentie.

De conferentie brengt samen kennis van experts uit heel Europa en biedt een goede gelegenheid voor netwerken. Onze Poolse partner in het project Health Workers for All, Redemptoris Mission, presenteert een Pools onderzoek naar het verzamelen van data over migratie van Pools medisch personeel. Deze data zijn onmisbaar voor het opzetten van een goed werkend gezondheidssysteem, vooral in het Europa van nu waar gezondheidswerkers vrij in een ander land kunnen werken. Het onderzoek doet aanbevelingen voor het verzamelen, bewaren en delen van data, inclusief migratiestatistieken.

 

Een andere actuele uitdaging die tijdens de conferentie besproken wordt zijn de omstandigheden waaronder gezondheidswerkers in het buitenland kunnen studeren en vervolgens in het eigen land aan de slag gaan. De deelnemers bespreken de geleerde lessen uit deze ervaringen.

 

Naast mobiliteit komen ook andere onderwerpen aan bod. Wemos modereert een paneldiscussie over de gevolgen van veroudering op gezondheidswerkers. Weer andere sessies gaan bijvoorbeeld over het effect van demografische veranderingen op de vraag naar gezondheidswerkers en de invloed van technologie op de sector.

 

Lees wat Wemos doet op het thema Zorgpersoneel

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder