Focus op mobiliteit van gezondheidswerkers

Mobiliteit van gezondheidswerkers en data monitoring zijn de belangrijkste onderwerpen van de afsluitende conferentie van de Joint Action on Health Workforce Planning and Forecasting die vandaag en morgen plaatsvindt in Varna, Bulgarije. Linda Mans van Wemos rapporteert uit de conferentie.

De conferentie brengt samen kennis van experts uit heel Europa en biedt een goede gelegenheid voor netwerken. Onze Poolse partner in het project Health Workers for All, Redemptoris Mission, presenteert een Pools onderzoek naar het verzamelen van data over migratie van Pools medisch personeel. Deze data zijn onmisbaar voor het opzetten van een goed werkend gezondheidssysteem, vooral in het Europa van nu waar gezondheidswerkers vrij in een ander land kunnen werken. Het onderzoek doet aanbevelingen voor het verzamelen, bewaren en delen van data, inclusief migratiestatistieken.

 

Een andere actuele uitdaging die tijdens de conferentie besproken wordt zijn de omstandigheden waaronder gezondheidswerkers in het buitenland kunnen studeren en vervolgens in het eigen land aan de slag gaan. De deelnemers bespreken de geleerde lessen uit deze ervaringen.

 

Naast mobiliteit komen ook andere onderwerpen aan bod. Wemos modereert een paneldiscussie over de gevolgen van veroudering op gezondheidswerkers. Weer andere sessies gaan bijvoorbeeld over het effect van demografische veranderingen op de vraag naar gezondheidswerkers en de invloed van technologie op de sector.

 

Lees wat Wemos doet op het thema Zorgpersoneel

Recente Nieuws items

Vrije Doos aangeboden aan Nederlandse Kamerleden

12-05-2021

In de Tweede Kamer werden de woordvoerders Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vanochtend verrast met een ‘Vrije Doos’. Een groep maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, vraagt hiermee aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) in lage- en middeninkomenslanden.

Lees verder
Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder