Focus op mobiliteit van gezondheidswerkers

Mobiliteit van gezondheidswerkers en data monitoring zijn de belangrijkste onderwerpen van de afsluitende conferentie van de Joint Action on Health Workforce Planning and Forecasting die vandaag en morgen plaatsvindt in Varna, Bulgarije. Linda Mans van Wemos rapporteert uit de conferentie.

De conferentie brengt samen kennis van experts uit heel Europa en biedt een goede gelegenheid voor netwerken. Onze Poolse partner in het project Health Workers for All, Redemptoris Mission, presenteert een Pools onderzoek naar het verzamelen van data over migratie van Pools medisch personeel. Deze data zijn onmisbaar voor het opzetten van een goed werkend gezondheidssysteem, vooral in het Europa van nu waar gezondheidswerkers vrij in een ander land kunnen werken. Het onderzoek doet aanbevelingen voor het verzamelen, bewaren en delen van data, inclusief migratiestatistieken.

 

Een andere actuele uitdaging die tijdens de conferentie besproken wordt zijn de omstandigheden waaronder gezondheidswerkers in het buitenland kunnen studeren en vervolgens in het eigen land aan de slag gaan. De deelnemers bespreken de geleerde lessen uit deze ervaringen.

 

Naast mobiliteit komen ook andere onderwerpen aan bod. Wemos modereert een paneldiscussie over de gevolgen van veroudering op gezondheidswerkers. Weer andere sessies gaan bijvoorbeeld over het effect van demografische veranderingen op de vraag naar gezondheidswerkers en de invloed van technologie op de sector.

 

Lees wat Wemos doet op het thema Zorgpersoneel

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder