‘Nee’ tegen commerciële belangen bij de WHO

Tijdens de 69e World Health Assembly in Genève hebben Wemos en andere maatschappelijke organisaties afgelopen dinsdag hun zorgen geuit over het huidige Framework of Engagement with Non-State Actors (FENSA). De verklaring – die door Wemos mede ondertekend is – is gericht aan de lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Meer dan zestig organisaties benadrukken in de verklaring hun bezwaren tegen de huidige versie van het raamwerk en de onderhandelingen die momenteel gaande zijn. Het huidige voorstel plaatst de privé-sector op gelijke voet met het maatschappelijk middenveld. De organisaties vrezen dat het bedrijfsleven invloed kan uitoefenen op de besluitvorming van de WHO doordat zij onder de huidige FENSA-versie officiële relaties kunnen aangaan met de organisatie. Maatregelen tegen het aanvaarden van financiële steun voor het betalen van de salarissen van WHO-medewerkers worden niet genoemd. Maatschappelijke organisaties maken zich daarom zorgen over belangenverstrengeling. Zij vinden dat dit begrip onjuist gedefinieerd is in het huidige voorstel.

 

Wemos en andere maatschappelijke organisaties staan achter een raamwerk dat de onafhankelijkheid, integriteit en geloofwaardigheid van de WHO waarborgt. Belangenverstrengeling en invloed op besluitvorming vanuit het bedrijfsleven horen daar niet in thuis.

 

Lees hier de verklaring die Wemos mede heeft ondertekend

Tags: ,

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch