Nieuwe HSAP-video: het belang van sterke gezondheidssystemen

De COVID-19-pandemie heeft pijnlijk laten zien wat er gebeurt als het gezondheidssysteem van een land niet kan voorzien in de behoeften van de bevolking. Zwakke gezondheidssystemen moeten daarom versterkt worden tot veerkrachtige, goed functionerende en duurzaam gefinancierde systemen met voldoende zorgpersoneel. Niet alleen voor acute volksgezondheidscrises, maar ook om ervoor te zorgen dat seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) voor iedereen, overal toegankelijk zijn. Met onze partners in het Health Systems Advocacy Partnership (HSAP) hebben we een video gemaakt die het verband uitlegt tussen gezondheidssystemen en SRGR en benadrukt dat sterke gezondheidssystemen een politieke prioriteit moeten zijn.

Vóór de pandemie had 24,2% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd in Afrika een onvervulde behoefte aan gezinsplanning. Sinds de virusuitbraak is dit aantal gestegen vanwege de verstoring van essentiële gezondheidsdiensten, waaronder die voor seksuele en reproductieve gezondheid, en vanwege de angst om hulp te zoeken en beperkte mobiliteit als gevolg van (gedeeltelijke) lockdowns. De pandemie onderstreept het belang van sterke gezondheidssystemen en laat tevens de bedreiging zien die zwakke gezondheidssystemen vormen, niet alleen binnen de nationale grenzen, maar ook daarbuiten, met gevolgen die zichtbaar zijn in de hele, geglobaliseerde wereld.

Onze keuzes van vandaag zijn bepalend voor de toekomst; we kunnen op oude voet doorgaan of ervoor kiezen om écht te investeren in sterke gezondheidssystemen – die hoogwaardige preventie- en zorgdiensten bieden voor iedereen, inclusief de allerarmsten, de meest gemarginaliseerden, en mensen met meerdere kwetsbare identiteiten (bijv. gender, seksuele voorkeur, handicap, etc.). Het versterken van gezondheidssystemen is een gedeelde verantwoordelijkheid waarin mondiale en nationale actoren een rol spelen: politici en beleidsmakers, het maatschappelijk middenveld en de media. Door krachten te bundelen en onze gedeelde verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we het recht op gezondheid voor iedereen bereiken.

Bekijk de nieuwe HSAP-video hieronder:

• Lees meer over de relatie tussen gezondheidssystemen en SRSR in onze paper: A strong health system is a prerequisite for sexual & reproductive health and rights.

• En lees meer over de impact van Covid-19 op SRGR en gezondheidssystemen in ons artikel COVID-19, SRHR and health systems

Over het Health Systems Advocacy Partnership

Het Health Systems Advocacy Partnership (HSAP) draagt ​​bij aan sterkere gezondheidssystemen zodat mensen in Sub-Sahara Afrika hun recht op de hoogst haalbare seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) kunnen realiseren. Het HSA-partnerschap richt zich op het versterken van toegang tot essentiële seksuele en reproductieve gezondheidsartikelen, zorgpersoneel en pleit voor goed bestuur en billijke gezondheidsfinanciering.

De andere partners van HSAP zijn Amref Health Africa, het African Centre of Global Health and Social Transformation (ACHEST), Health Action International (HAI) en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder

Webinar & rapport 19 april: Hoe coördineren Global Fund, GFF en Gavi hun inzet voor sterke gezondheidssystemen?

08-04-2021

Op 19 april presenteren Wemos en Cordaid – twee leden van de Dutch Global Health Alliance – tijdens een gezamenlijk en interactief webinar de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van ons gezamenlijk rapport over coördinatie tussen de ‘3G’s’ op het gebied van gezondheidssysteemversterking. De 3G’s zijn de Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Global Fund), the Global Alliance for Vaccines and Immunizations (Gavi) en de Global Financing Facility (GFF). Zij zijn de drie grootste mondiale gezondheidsinitiatieven die fondsen werven en toewijzen om de gezondheidssystemen in lage- en middeninkomenslanden te versterken.

Lees verder