Nu online: toolkit voor duurzaam zorgpersoneelsbeleid in WHO Europese regio

Investeren in zorgpersoneel is essentieel voor het bereiken van universal health coverage. Er is nu een online toolkit beschikbaar om de bewustwording hierover in Europese landen te vergroten. Wemos droeg bij aan een hoofdstuk over capaciteitsopbouw.

De toolkit, samengesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Europese regio, benadrukt dat zorgpersoneel geen kostenpost is, maar juist een investering. Hij bevat ook strategische doelen voor WHO-lidstaten, beleidsaanbevelingen en implementatiemethoden om lidstaten te ondersteunen om zorgpersoneel duurzaam te versterken.

 

Het hart van gezondheidssystemen

‘Zorgverleners spelen een kritische rol in gezondheidssystemen doordat zij duurzaamheid, veerkracht en diensten van hoge kwaliteit waarborgen, ’ zegt Hans Kluge, directeur van Health Systems and Public Health bij WHO Europe. ‘Zorgpersoneel dat effectief, gemotiveerd, bekwaam en goed georganiseerd is, vormt het hart van een gezondheidssysteem.’

 

Investeren in duurzaam zorgpersoneelsbeleid vergt een lange adem en intersectorale actie op nationaal en internationaal niveau. De sociale derde sector en het maatschappelijk middenveld kunnen fungeren als bemiddelaars om deze verandering te helpen realiseren, aldus Wemos’ Linda Mans en anderen.

 

Lees meer over ons werk op het gebied van mobiliteit van zorgpersoneel

 

Recente Nieuws items

Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder

Webinar & rapport 19 april: Hoe coördineren Global Fund, GFF en Gavi hun inzet voor sterke gezondheidssystemen?

08-04-2021

Op 19 april presenteren Wemos en Cordaid – twee leden van de Dutch Global Health Alliance – tijdens een gezamenlijk en interactief webinar de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van ons gezamenlijk rapport over coördinatie tussen de ‘3G’s’ op het gebied van gezondheidssysteemversterking. De 3G’s zijn de Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Global Fund), the Global Alliance for Vaccines and Immunizations (Gavi) en de Global Financing Facility (GFF). Zij zijn de drie grootste mondiale gezondheidsinitiatieven die fondsen werven en toewijzen om de gezondheidssystemen in lage- en middeninkomenslanden te versterken.

Lees verder