Nu online: toolkit voor duurzaam zorgpersoneelsbeleid in WHO Europese regio

Investeren in zorgpersoneel is essentieel voor het bereiken van universal health coverage. Er is nu een online toolkit beschikbaar om de bewustwording hierover in Europese landen te vergroten. Wemos droeg bij aan een hoofdstuk over capaciteitsopbouw.

De toolkit, samengesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Europese regio, benadrukt dat zorgpersoneel geen kostenpost is, maar juist een investering. Hij bevat ook strategische doelen voor WHO-lidstaten, beleidsaanbevelingen en implementatiemethoden om lidstaten te ondersteunen om zorgpersoneel duurzaam te versterken.

 

Het hart van gezondheidssystemen

‘Zorgverleners spelen een kritische rol in gezondheidssystemen doordat zij duurzaamheid, veerkracht en diensten van hoge kwaliteit waarborgen, ’ zegt Hans Kluge, directeur van Health Systems and Public Health bij WHO Europe. ‘Zorgpersoneel dat effectief, gemotiveerd, bekwaam en goed georganiseerd is, vormt het hart van een gezondheidssysteem.’

 

Investeren in duurzaam zorgpersoneelsbeleid vergt een lange adem en intersectorale actie op nationaal en internationaal niveau. De sociale derde sector en het maatschappelijk middenveld kunnen fungeren als bemiddelaars om deze verandering te helpen realiseren, aldus Wemos’ Linda Mans en anderen.

 

Lees meer over ons werk op het gebied van mobiliteit van zorgpersoneel

 

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder