Nu online: toolkit voor duurzaam zorgpersoneelsbeleid in WHO Europese regio

Investeren in zorgpersoneel is essentieel voor het bereiken van universal health coverage. Er is nu een online toolkit beschikbaar om de bewustwording hierover in Europese landen te vergroten. Wemos droeg bij aan een hoofdstuk over capaciteitsopbouw.

De toolkit, samengesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Europese regio, benadrukt dat zorgpersoneel geen kostenpost is, maar juist een investering. Hij bevat ook strategische doelen voor WHO-lidstaten, beleidsaanbevelingen en implementatiemethoden om lidstaten te ondersteunen om zorgpersoneel duurzaam te versterken.

 

Het hart van gezondheidssystemen

‘Zorgverleners spelen een kritische rol in gezondheidssystemen doordat zij duurzaamheid, veerkracht en diensten van hoge kwaliteit waarborgen, ’ zegt Hans Kluge, directeur van Health Systems and Public Health bij WHO Europe. ‘Zorgpersoneel dat effectief, gemotiveerd, bekwaam en goed georganiseerd is, vormt het hart van een gezondheidssysteem.’

 

Investeren in duurzaam zorgpersoneelsbeleid vergt een lange adem en intersectorale actie op nationaal en internationaal niveau. De sociale derde sector en het maatschappelijk middenveld kunnen fungeren als bemiddelaars om deze verandering te helpen realiseren, aldus Wemos’ Linda Mans en anderen.

 

Lees meer over ons werk op het gebied van mobiliteit van zorgpersoneel

 

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder