Nu online: toolkit voor duurzaam zorgpersoneelsbeleid in WHO Europese regio

Investeren in zorgpersoneel is essentieel voor het bereiken van universal health coverage. Er is nu een online toolkit beschikbaar om de bewustwording hierover in Europese landen te vergroten. Wemos droeg bij aan een hoofdstuk over capaciteitsopbouw.

De toolkit, samengesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Europese regio, benadrukt dat zorgpersoneel geen kostenpost is, maar juist een investering. Hij bevat ook strategische doelen voor WHO-lidstaten, beleidsaanbevelingen en implementatiemethoden om lidstaten te ondersteunen om zorgpersoneel duurzaam te versterken.

 

Het hart van gezondheidssystemen

‘Zorgverleners spelen een kritische rol in gezondheidssystemen doordat zij duurzaamheid, veerkracht en diensten van hoge kwaliteit waarborgen, ’ zegt Hans Kluge, directeur van Health Systems and Public Health bij WHO Europe. ‘Zorgpersoneel dat effectief, gemotiveerd, bekwaam en goed georganiseerd is, vormt het hart van een gezondheidssysteem.’

 

Investeren in duurzaam zorgpersoneelsbeleid vergt een lange adem en intersectorale actie op nationaal en internationaal niveau. De sociale derde sector en het maatschappelijk middenveld kunnen fungeren als bemiddelaars om deze verandering te helpen realiseren, aldus Wemos’ Linda Mans en anderen.

 

Lees meer over ons werk op het gebied van mobiliteit van zorgpersoneel

 

Recente Nieuws items

Vijf jaar Global Financing Facility: tijd voor verandering?

10-08-2020

Hoe staat het nu met ​​de Global Financing Facility en haar ambities en doelstellingen, vijf jaar na implementatie in verschillende landen? In hun artikel in het tijdschrift Sexual and Reproductive Health Matters Journal kijken Lisa Seidelmann (voormalig global health advocate Wemos), Myria Koutsoumpa (Wemos), Frederik Federspiel (London School of Hygiene and Tropical Medicine, The People’s Fund for Global Health and Development) en Mit Philips (Artsen Zonder Grenzen) naar de activiteiten en het bestuur van de GFF van de afgelopen jaren. Is het tijd voor verandering?

Lees verder

Nieuwe Oxfam Novib publicatie: verhalen over het beïnvloeden van netwerken

15-07-2020

Een nieuwe publicatie van Oxfam Novib bevat een verzameling van verhalen over het beïnvloeden van netwerken op meerdere thematische gebieden. ‘Beating the Drum: Stories of Influencing Networks’ richt zich onder andere op lessen over partnerschappen, en hoe de betrokken partijen hier hun voordeel uit kunnen halen. Wemos heeft bijgedragen aan de publicatie met een casus over ons werk op de Global Financing Facility (GFF).

Lees verder