Nieuwe publicatie: onethische medicijntests in Afrika

Vandaag publiceert de Duitse organisatie Facing Finance de vierde editie van het rapport Dirty Profits. Daarin schrijft Annelies den Boer van Wemos over onethische geneesmiddelentests door farmaceutische bedrijven in Afrika.

Wemos deed onderzoek naar medicijntests in Zuid-Afrika, Kenia en Zimbabwe. Wij zijn bezorgd over de toename klinisch geneesmiddelenonderzoek in Afrika. Uit onze rapporten blijkt dat het toezicht ontoereikend is om de rechten van kwetsbare proefpersonen te waarborgen. Verder bleek dat medicijntests die in West-Europa niet door de ethische toetsing komen, worden wel uitgevoerd in landen op het Afrikaanse continent. Ook bleek dat proefpersonen die gezondheidsschade ondervonden, noch de zorg kregen die ze nodig hadden noch compensatie voor de schade.

 

De Berlijnse organisatie Facing Finance zet zich in voor de naleving van mensenrechten door multinationale bedrijven. Zij roept investeerders op om niet te investeren in bedrijven die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen, milieuvervuiling en corruptie. Dirty Profits is een jaarlijkse publicatie waarmee Facing Finance investeerders informeert over de schadelijke praktijken van bedrijven.

 

Lees het artikel ‘Clinical trials in Africa: an exploitative relationship’

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch