Onvoldoende aandacht gezondheid en milieu bij naleving mensenrechten

Nederland moet zich volledig committeren aan de economische, sociale en culturele rechten, zoals deze gesteld zijn in internationale overeenkomsten voor mensenrechten. Vooral rechten die betrekking hebben op gezondheid en een gezonde leefomgeving moeten prioriteit krijgen in alle beleid. Dit stellen Stand Up For Your Rights, Milieudefensie en Wemos in hun bijdrage aan de tweede Universal Periodic Review (UPR) van de Human Rights Council van de Verenigde Naties.

In hun gezamenlijke bijdrage aan de UPR doen de organisaties een beroep op de Human Rights Council om Nederland aan te spreken op onvoldoende naleving van deze rechten. Ze vinden dat de Nederlandse overheid schendingen van het recht op gezondheid afwimpelt als zaken die betrekking hebben alleen op dat specifieke terrein.

 

Nederland houdt onvoldoende rekening met korte- en langetermijnbelangen van volksgezondheid en milieu in haar economische en infrastructurele beleid. Bijvoorbeeld bij het nemen van infrastructurele beslissingen – zoals het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen – neemt de overheid gezondheidsschade onvoldoende mee, terwijl bekend was dat dit zou leiden tot meer luchtvervuiling en een groter risico op dodelijke ongelukken.

 

De Universal Periodic Review van de Human Rights Council van de VN wordt behandeld tijdens de 13e bijeenkomst van de Council in 2017.

 

Lees het gezamenlijke persbericht

 

Lees onze gezamenlijke bijdrage aan de Universal Periodic Review

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch