Hormoonverstorende stoffen – zoals BPA en ftalaten – zijn bewezen schadelijk voor de gezondheid. Iedereen in Nederland staat er continu bloot aan. Daarom is het hoog tijd dat Nederland een nationaal plan opstelt ter bescherming van mensen. Wemos liet de hoeveelheid BPA en ftalaten bepalen in de urine van vier Nederlandse parlementariërs van de PvdA, GroenLinks, SP (Europese fractie) en Partij voor de Dieren. Vanavond besteedt het consumentenprogramma Radar aandacht aan deze test.
De bepalingen zijn gedaan door het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit. De resultaten maken duidelijk dat de drie Tweede Kamerleden en een Europarlementariër deze schadelijke stoffen in hun lichaam hebben. Deze testresultaten komen overeen met onderzoek dat eerder werd gedaan in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Uit deze onderzoeken blijkt dat iedereen continu blootgesteld wordt aan deze stoffen en daarmee risico loopt op gezondheidsschade op lange termijn. In het bijzonder ongeboren en jonge kinderen en jongeren in de puberteit zijn er gevoelig voor.
Een aantal van de ftalaten in de urine van de vier politici staat op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Deze ftalaten hebben een negatieve invloed op de voortplanting. Een weg waarlangs deze stoffen in ons lichaam terecht kunnen komen is via voedselverpakkingsmaterialen; veel van deze stoffen staan op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen. Daarom heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen die bepaalt dat burgers beter beschermd moeten worden tegen schadelijke stoffen in voedselverpakkingsmaterialen en dat BPA in voedselverpakkingsmaterialen verboden moet worden.
Wemos pleit voor strenge regelgeving zodat mensen bijvoorbeeld via voedsel niet in contact komen met hormoonverstorende stoffen. In tegenstelling tot landen als België en de Verenigde Staten doet Nederland geen systematisch onderzoek naar blootstelling van de bevolking aan hormoonverstorende stoffen. In maart dit jaar publiceerde het RIVM een rapport waarin het zeer nadrukkelijke aanbevelingen deed voor maatregelen tegen hormoonverstorende stoffen. Naar aanleiding van het rapport beloofde de overheid om actie te ondernemen. Wemos pleit ervoor dat de overheid die belofte nu snel nakomt.
Marja Lamoree, milieuchemicus aan de Vrije Universiteit: ‘BPA en ftalaten zitten overal in. Van kassabonnetjes, plastic en cosmetica tot bouwmaterialen. Als Nederlandse burger kun je de blootstelling niet vermijden ook al leef je nog zo bewust. Het enige dat helpt is een verbod op deze stoffen.’
Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid GroenLinks: ‘Je verwacht in een land als Nederland dat de overheid ervoor zorgt dat er geen giftige stoffen in je spullen zitten en als dat wel zo is, het er met grote letters opstaat. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Ik vind het schokkend dat je met een vergrootglas en een moeilijke woordenlijst de ingrediëntenlijst moet ontcijferen.’
Lees wat Wemos doet tegen hormoonverstorende stoffen.
Lees meer en kijk de aflevering terug (vanaf dinsdag) op Radar.