Open brief aan WHO: bewaak integriteit

Tijdens de vergadering van de Executive Board van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO deze week maakt een groot aantal maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, zich hard voor het bewaken van de integriteit van de WHO.

De Executive Board bespreekt vandaag de manier waarop de WHO relaties onderhoudt met zogenaamde Non-State Actors. Deze term omvat zowel maatschappelijke organisaties, academische instituten, filantropische instellingen als commerciële bedrijven. Zeer uiteenlopende actoren met zeer uiteenlopende belangen.

 

Toch worden deze spelers voor een groot deel over één kam geschoren. Met het huidige voorstel zetten lidstaten de deur verder open voor commerciële bedrijven om invloed uit te oefenen op de richting en prioriteiten van de WHO. De belangen van deze bedrijven komen vaak niet overeen, of zijn zelfs ondermijnend voor, publieke gezondheid.

 

Daarom pleiten wij samen met 47 andere maatschappelijke organisaties uit de hele wereld voor een gedegen beleid voor het vermijden van, en het omgaan met, belangenverstrengeling bij de WHO.

 

Lees de open brief aan de Executive Board WHO

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch