Opinie in Trouw: ‘Beleg in eerlijke farmaceut of beleg niet’

‘Mijn belangrijkste oproep aan pensioenfondsen: ga met farmaceuten in gesprek over transparantie en eerlijke prijzen. Of stop met beleggen in farmaceuten,’ aldus global health advocate Ella Weggen in Trouw. In haar opiniestuk legt ze uit waarom pensioenfondsen niet zouden moeten beleggen in farmaceuten die niet transparant zijn over hun medicijnprijzen.

Jaarlijks stijgen in Nederland de prijzen van dure medicijnen, wat de toegang tot gezondheidszorg onder druk zet. Zolang farmaceuten de vraagprijs van hun medicijnen niet baseren op de daadwerkelijke ontwikkelings- en productiekosten, en daarbovenop een winstmarge vragen, zal de situatie steeds nijpender worden. Beleggers in farmaceuten, zoals pensioenfondsen, hebben juist de unieke positie om invloed uit te oefenen op farmaceuten. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) geeft aan voor eerlijke en transparante medicijnprijzen te zijn. Echter belegt PFZW 143 miljoen euro in Gilead Sciences, die eerder negatief in het nieuws is geweest over de hoge prijs voor het hepatitis C-medicijn Sovaldi, dat in eerste instantie 1000 dollar per pil – oftewel 84.000 dollar per kuur – kostte.

‘Zolang farmaceuten niet transparant zijn over hun kosten voor research en development en geen eerlijke prijzen vragen, zouden pensioenfondsen niet in hen moeten beleggen,’ aldus Ella.

Lees haar opiniestuk in Trouw: ‘Beleg in eerlijke farmaceut of beleg niet’

Tags:

Recente Nieuws items

Watch the plan, watch the GAP!

08-07-2020

In september 2019 lanceerden twaalf multilaterale gezondheids-, ontwikkelings-, en humanitaire agentschappen de ‘Global Action Plan for Healthy Lives and Well-being for All’ (GAP) om landen beter te ondersteunen bij het bereiken van gezondheidsgerelateerde Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Sindsdien zijn er echter weinig ontwikkelingen geweest rondom de GAP en de implementatie ervan. Vandaag publiceert de Watch the GAP! Task Group (waarvan Wemos deel uitmaakt) een paper over de GAP. Sluit de GAP aan op nationaal gezondheidsbeleid, en kunnen landen hier echt iets mee bereiken?

Lees verder

Koninklijke onderscheiding voor Wemos-oprichter Wilbert Bannenberg

03-07-2020

Wilbert Bannenberg, mede-oprichter van Wemos, heeft vandaag zijn koninklijk lintje officieel in ontvangst mogen nemen van de burgemeester van Bergeijk. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen eind april werd Wilbert benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op het gebied van wereldwijde gezondheidszorg en toegang tot geneesmiddelen.

Lees verder