Opinie in Trouw: ‘Beleg in eerlijke farmaceut of beleg niet’

‘Mijn belangrijkste oproep aan pensioenfondsen: ga met farmaceuten in gesprek over transparantie en eerlijke prijzen. Of stop met beleggen in farmaceuten,’ aldus global health advocate Ella Weggen in Trouw. In haar opiniestuk legt ze uit waarom pensioenfondsen niet zouden moeten beleggen in farmaceuten die niet transparant zijn over hun medicijnprijzen.

Jaarlijks stijgen in Nederland de prijzen van dure medicijnen, wat de toegang tot gezondheidszorg onder druk zet. Zolang farmaceuten de vraagprijs van hun medicijnen niet baseren op de daadwerkelijke ontwikkelings- en productiekosten, en daarbovenop een winstmarge vragen, zal de situatie steeds nijpender worden. Beleggers in farmaceuten, zoals pensioenfondsen, hebben juist de unieke positie om invloed uit te oefenen op farmaceuten. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) geeft aan voor eerlijke en transparante medicijnprijzen te zijn. Echter belegt PFZW 143 miljoen euro in Gilead Sciences, die eerder negatief in het nieuws is geweest over de hoge prijs voor het hepatitis C-medicijn Sovaldi, dat in eerste instantie 1000 dollar per pil – oftewel 84.000 dollar per kuur – kostte.

‘Zolang farmaceuten niet transparant zijn over hun kosten voor research en development en geen eerlijke prijzen vragen, zouden pensioenfondsen niet in hen moeten beleggen,’ aldus Ella.

Lees haar opiniestuk in Trouw: ‘Beleg in eerlijke farmaceut of beleg niet’

Tags:

Recente Nieuws items