edc free europe

Oproep voor Europese strategie tegen hormoonverstorende stoffen

Er is steeds meer bewijs dat hormoonverstorende stoffen schadelijke effecten hebben op onze gezondheid en gelinkt zijn aan bijvoorbeeld vruchtbaarheidsproblemen en bepaalde vormen van kanker. Ondanks het bewijs beschermt de wetgeving ons tot op heden nog onvoldoende. Het EDCfree Network waarvan Wemos deel uitmaakt, vindt dat dit snel moet veranderen.

Hormoonverstorende stoffen worden ook geassocieerd met neurologische problemen. Vooral tijdens de zwangerschap en bij jonge kinderen kan soms een kleine dosis al effecten hebben op latere leeftijd. Helaas is het onmogelijk om als individu hormoonverstorende stoffen te vermijden. Zo vonden we in urinemonsters van vier Kamerleden deze stoffen terug . Ook voedselverpakkingen, speelgoed en pesticiden bevatten hormoonverstoorders.

 

Oproep

Het EDC-free network, waarvan Wemos lid is, roept gezamenlijk op voor verandering. Wemos en andere organisaties pleiten voor een sterk Europees plan met maatregelen om blootstelling aan hormoonverstoorders in onze leefomgeving te stoppen. Wij zien daarin een belangrijke rol voor de Nederlandse overheid. De overheid kan alvast beleidsaanpassingen in Nederland implementeren en in Europa aandringen op de invoering van een sterk, beschermend beleid. Nederland wil koploper zijn in het komen tot een circulaire economie. Dat vraagt om een plan waarmee we het recyclen van schadelijke stoffen voorkomen.

 

De volgende 8 punten zijn volgens de alliantie essentieel in een Europese strategie:

  1. Maak volksgezondheid en het voorzorgsprincipe tot basis van de nieuwe Europese strategie op hormoonverstorende stoffen.
  2. Verhoog het publieke bewustzijn over hormoonverstorende stoffen en koppel het aan het werk van de Europese Unie om de gezondheid van haar burgers te beschermen.
  3. Verbeter regelgeving: toename van de controle op het gebruik van hormoonverstorende stoffen in alle sectoren.
  4. Verminder onze dagelijkse hormoonverstorende stoffen-cocktail: vervang de stof-voor-stof-aanpak door het meenemen van alle mogelijke bronnen van blootstelling aan meerdere stoffen.
  5. Versnel het testen, screenen en identificeren van hormoonverstorende stoffen.
  6. Werk naar een schone circulaire economie en een non-toxic environment: vermijd toxische stoffen zoals hormoonverstorende stoffen vanaf het begin.
  7. Verbeter het Europese leiderschap op de markt voor veilige vervanging van stoffen en het stimuleren van innovatieve oplossingen.
  8. Monitor de gezondheids- en milieueffecten van een hormoonverstorende stof, groeperingen en/of mix van hormoonverstorende stoffen, om alle blootstelling aan hormoonverstoorders te identificeren en handel snel om ze te minimaliseren.

 

Lees het volledige plan hier (Nederlands) en hier (Engels)

 

 

Meer over wat wij doen op het gebied van hormoonverstorende stoffen kun je hier lezen.

 

 

Recente Nieuws items

Onze hoogtepunten van 2018

14-01-2019

Een nieuw jaar, een nieuwe start. Dit betekent ook: tijd voor reflectie. Daarom hebben wij onze hoogtepunten van 2018 eens onder de loep genomen. Met als resultaat dat we met trots terugkijken op ons werk voor health for all.

Lees verder

‘Minister Bruins: hervorm de toekenning van aanvullende beschermingscertificaten voor nieuwe medicijnen’

11-12-2018

De toekenning van aanvullende beschermingscertificaten voor nieuwe medicijnen moet op de schop. Dit is onze boodschap in een brief gericht aan minister Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), ondertekend door Wemos, Aidsfonds, Commons Network, Farma ter Verantwoording, Health Action International (HAI) en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Lees verder