Maatschappelijke organisaties pleiten samen voor mondiale gezondheid

Een groep maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, lanceerde vorige zaterdag de Geneva Global Health Hub. Wemos’ programmacoördinator Mariska Meurs werd gekozen tot voorzitter.


In de Hub kunnen maatschappelijke organisaties samen lobby voeren, kennis en ervaringen met elkaar delen en nieuwe allianties opzetten. Mariska Meurs: ‘Ik kijk uit naar samenwerken met de leden. Wij willen een progressieve en sterke maatschappelijke ruimte creëren voor meer democratisch mondiaal gezondheidsbeleid.

 

Complex landschap
De Hub komt gelegen, want het landschap van mondiale gezondheid is steeds complexer aan het worden. Momenteel ondergaat de Wereldgezondheidsorganisatie een moeizaam en lang vernieuwingsproces, waarvan de uitkomst onzeker is. Tegelijkertijd krijgen andere spelers meer gewicht, zoals initiatieven voor mondiale gezondheid en partnerschappen zoals GFATM en GAVI. Sommige zijn afkomstig uit andere sectoren zoals WTO en ILO. Omdat veel organisaties in Genève gevestigd zijn, is de stad ook een logische plaats voor de Hub.

 

Wemos werkt al jaren in internationale netwerken om het belang van volksgezondheid te promoten. De Hub geeft een nieuwe impuls aan deze vorm van waardevolle samenwerking met andere maatschappelijke organisaties.

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch