Maatschappelijke organisaties pleiten samen voor mondiale gezondheid

Een groep maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, lanceerde vorige zaterdag de Geneva Global Health Hub. Wemos’ programmacoördinator Mariska Meurs werd gekozen tot voorzitter.


In de Hub kunnen maatschappelijke organisaties samen lobby voeren, kennis en ervaringen met elkaar delen en nieuwe allianties opzetten. Mariska Meurs: ‘Ik kijk uit naar samenwerken met de leden. Wij willen een progressieve en sterke maatschappelijke ruimte creëren voor meer democratisch mondiaal gezondheidsbeleid.

 

Complex landschap
De Hub komt gelegen, want het landschap van mondiale gezondheid is steeds complexer aan het worden. Momenteel ondergaat de Wereldgezondheidsorganisatie een moeizaam en lang vernieuwingsproces, waarvan de uitkomst onzeker is. Tegelijkertijd krijgen andere spelers meer gewicht, zoals initiatieven voor mondiale gezondheid en partnerschappen zoals GFATM en GAVI. Sommige zijn afkomstig uit andere sectoren zoals WTO en ILO. Omdat veel organisaties in Genève gevestigd zijn, is de stad ook een logische plaats voor de Hub.

 

Wemos werkt al jaren in internationale netwerken om het belang van volksgezondheid te promoten. De Hub geeft een nieuwe impuls aan deze vorm van waardevolle samenwerking met andere maatschappelijke organisaties.

Recente Nieuws items

European Health Forum Gastein 2020: UHC en de rol van zorgpersoneel

29-09-2020

Op woensdag 30 september neemt Wemos’ global health advocate Corinne Hinlopen deel aan een paneldiscussie over ‘Universal Health Coverage and the role of the health workforce: building on the momentum from COVID-19’. De paneldiscussie maakt deel uit van het programma van het European Health Forum Gastein (30 september – 2 oktober), met als overkoepelend thema ‘Dancing with elephants: New partnerships for health, democracy, business’.

Lees verder

Wederom onder de loep: zorgpersoneel & de WHO Code of Practice

11-09-2020

In 2010 werd de WHO Code of Practice on the International Recruitment of Health Personnel (in het kort ‘the Code’) aangenomen na krachtige oproepen tot een gezamenlijke, wereldwijde maatregelen om de internationale werving van zorgpersoneel aan te pakken. In onze nieuwe factsheet kijken we naar de belangrijkste punten uit het tweede rapport van de Expert Advisory Group (EAG), die de Code om de vijf jaar herziet, en geven we concrete aanbevelingen aan het maatschappelijk middenveld.

Lees verder