MARIJE VERSTEEG

Pleitbezorger mondiale gezondheid

 

Marije maakt deel uit van het Access to Medicines-team als global health advocate. Ze houdt zich bezig met de strategie en coördinatie van Wemos’ bijdrage aan mondiale gezondheidsgelijkheid.

Marije richt zich op de nieuwe Access to Medicines-strategie van Wemos en op het Covid-19 Innovations For All (CIFA)-programma. Hiervoor heeft ze als onderzoeker gewerkt op gelijke toegang tot goede gezondheidszorg in ruraal Zuid-Afrika en was ze gedurende tien jaar verantwoordelijk voor de opbouw, strategie en groei van het Rural Health Advocacy-project, een partnerschap in Zuid-Afrika tussen gezondheidspersoneel, universiteiten, mensenrechtenjuristen en het maatschappelijk middenveld. Marije faciliteerde onder andere de ontwikkeling van de eerste nationale strategie op ruraal zorgpersoneel in Zuid-Afrika en was mede-oprichter van het StopStockOuts-project. Ook heeft zij bijgedragen aan de ontwikkeling en uitvoering van health advocacy-trainingen, binnen universiteiten, aan gezondheidspersoneel, en aan jonge activisten.

 

Marije heeft een MA in Culture, Organisation and Management, en een MA in Applied Ethics. Voor beide studies richtte zij zich op politieke en ethische kwesties binnen de gezondheidszorg.

“Wereldwijd worstelen landen met de vraag hoe zij op rechtvaardige wijze het recht tot gezondheid invulling kunnen geven. Onredelijk hoge prijzen van medicijnen, en een systeem gedreven door marktwaarden, putten gezondheidsbudgetten uit, beperken de zorg, en dragen bij aan wereldwijde ongelijkheid met direct gevolgen voor mensenlevens. Dit systeem moet en kan anders en overheden van hoge inkomenslanden hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om hier aan mee te werken. Na meer dan vijftien jaar werken op de ‘last mile’ vind ik het geweldig dat ik bij Wemos nu ook kan bijdragen aan systeemverandering op mondiaal niveau.”

Ga naar Marije’s LinkedIn-profiel

E-mail: marije.versteeg@wemos.nl

nl_NLDutch