tom buis wemos

TOM BUIS

Pleitbezorger mondiale gezondheid

 

Als pleitbezorger mondiale gezondheid richt Tom zich op lobby voor het versterken van mondiale gezondheidssystemen en het betaalbaar maken van medicijnen.

Tom is geruime tijd actief geweest als fractievolger in de gemeentepolitiek. Daarbij volgde hij verschillende commissievergaderingen ter ondersteuning van de raadsleden. Ook was hij actief voor verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder een studentendenktank in Nijmegen.

 

Tom studeerde Medische Biologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waarna hij een master in Global Health heeft afgerond aan de universiteit van Maastricht. Tijdens deze master heeft hij onderwijsprogramma’s gevolgd in Canada en India. Zijn masterthesis heeft hij geschreven aan de Siberian Medical State University in Rusland, op het onderwerp van behandelbarrières voor patiënten met co-infecties van HIV en tuberculose.

“Wanneer de meeste mensen het hebben over ‘problemen rondom mondiale gezondheid’, denken ze niet meteen aan de gezondheid-gerelateerde problemen waarmee we te maken hebben binnen het Nederlandse zorgsysteem. Nu de prijzen van medicijnen wereldwijd stijgen, is het probleem van de toegang tot medicijnen een van de weinige problemen die echt alle landen in de wereld treft. Ik ben gemotiveerd om ervoor te zorgen dat iedereen op deze wereld toegang heeft tot betaalbare en kwaliteitsvolle medicijnen. Binnen het internationale debat op dit onderwerp speelt de Nederlandse overheid een cruciale rol. Het feit dat gezondheid een mensenrecht is, vormt mijn drijfveer. Door mijn werk bij Wemos wil ik daarom de Nederlandse overheid er toe bewegen iedereen te verzekeren van dit universeel recht, overal.”