Overheid: zorg voor betaalbare medicijnen

Het nieuwe kabinet moet zich inspannen voor betaalbare medicijnen. Dit is de kern van de oproep die Wemos en dertien andere maatschappelijke organisaties doen aan demissionair minister Schippers.

Wemos ondersteunt het initiatief van Health Action International (HAI), waarin wij de minister oproepen om ervoor te zorgen dat ook het nieuwe kabinet zich inspant tegen dure medicijnprijzen. Farmaceutische bedrijven houden de kosten van geneesmiddelenonderzoek geheim, terwijl ze deze gebruiken om de hoge prijzen te kunnen rechtvaardigen. Het is de verantwoordelijkheid van onze overheid om openbaarheid over de prijzen en de (onderzoeks)kosten te eisen. De overheid is ook het aangewezen orgaan om farmaceutische bedrijven aan te spreken op hun innovatie, zodat alleen medicijnen ontwikkeld worden waaraan daadwerkelijk behoefte is, met een toegevoegde therapeutische waarde.

 

Overheid moet in actie komen

We willen niet dat de belastingbetaler meerdere keren voor zijn of haar medicijn betaalt via publieke onderzoeksinstellingen en via de zorgverzekering. Als een medicijn bijvoorbeeld met behulp van universiteitsonderzoek ontwikkeld wordt, zou de overheid voorwaarden aan de patenten mogen verbinden.

 

Het belang van volksgezondheid is in het geding. Wemos en de andere organisaties roepen de nieuwe regering daarom op om nu echt actie te ondernemen. Zo kunnen we voorkomen dat patiënten geen toegang meer krijgen tot levensreddende medicijnen.

 

 

Lees hier de brief aan Minister Schippers

Lees wat Wemos doet op het thema medicijnen

Ga naar deze site voor meer informatie over de campagne van HAI

 

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch