Wemos petitie nationaal plan hormoon tweede kamer

Petitie nationaal plan hormoonverstorende stoffen in Tweede Kamer

Vandaag biedt Wemos een petitie voor een nationaal plan hormoonverstorende stoffen aan in de Tweede Kamer. Tegengif, Plastic Soup Foundation and WECF ondersteunen het plan.

Het nationaal plan bevat zeven actiepunten voor de Nederlandse overheid om de bevolking beter te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van hormoonverstorende stoffen op onze gezondheid. België, Zweden, Denemarken en Frankrijk hebben al een nationaal plan op hormoonverstorende stoffen. Wemos juicht het toe dat Nederland stappen heeft gezet, zoals meer voorlichting, meer investering in onderzoek(methoden), en het verminderen van blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in voedselverpakkingen.

 

Tegelijkertijd vinden wij dat de overheid nog meer kan doen voor een duurzame, veilige leefomgeving. Zo richt het nationaal plan zich ook op Europese regelgeving en de overgang naar een schone, circulaire economie. Wemos-pleitbezorger Renée de Jong: “Het is cruciaal om in de overgang naar een circulaire economie hormoonverstorende stoffen aan te pakken.”

 

Een mondiale dreiging

Onze test onder Nederlandse politici toonde aan dat blootstelling aan hormoonverstorende stoffen vrijwel bij iedereen voorkomt. Al in 2012 concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie dat hormoonverstorende stoffen een mondiale dreiging zijn, en in 2018 concludeerde zij dat deze stoffen een gezondheidsrisico kunnen vormen in een circulaire economie. Deze stoffen beïnvloeden het hormoonsysteem, en worden geassocieerd met vruchtbaarheidsaandoeningen, IQ-verlies en obesitas. Vooral zwangere vrouwen en jonge kinderen zijn kwetsbaar; bij zwangere vrouwen, die blootgesteld zijn aan deze stoffen, kan de foetus schade ondervinden, met negatieve effecten op de gezondheid later in het leven.

 

Lees het nationaal plan

Lees meer over ons werk op het gebied van schadelijke stoffen

Ga naar Tegengif, Plastic Soup Foundation, en WECF voor meer informatie over schadelijke stoffen

 

Tags:

Recente Nieuws items

Lancering EU Health Workforce Projects Cluster: hoe kunnen we zorgwoestijnen aanpakken?

15-09-2021

Tijdens de webinar ‘How to effectively manage medical deserts, task shifting and retention policies?’ op 20 september lanceert het EU Health Policy Forum het netwerk Health Workforce Projects Cluster. Eén van de vijf projecten binnen dit cluster is het EU-project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD), waarvan Wemos penvoerder is. Tijdens de webinar zal Corinne Hinlopen (Wemos) AHEAD introduceren en uitleggen hoe de partners het zorgpersoneelstekort in geïsoleerde of afgelegen gebieden – ook wel ‘zorgwoestijnen’ genoemd – willen aanpakken.

Lees verder

Onderzoek: Moderna maakt hoge winsten met belastinggeld en ontwijkt belasting

13-07-2021

Moderna, producent van Covid-19-vaccins, ontwijkt belastingen op de winst die het verdient met miljarden aan belastinggeld. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in samenwerking met Wemos. Eerst ontvangt het bedrijf overheidssubsidies voor de ontwikkeling van zijn vaccin, vervolgens verkoopt het de vaccins aan overheden tegen hoge prijzen, en uiteindelijk sluist het de winst grotendeels weg naar belastingparadijzen. Wemos en SOMO roepen overheden op om voorwaarden te verbinden aan publieke investeringen in de ontwikkeling van vaccins en medicijnen, om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van deze producten te waarborgen.

Lees verder