Wemos petitie nationaal plan hormoon tweede kamer

Petitie nationaal plan hormoonverstorende stoffen in Tweede Kamer

Vandaag biedt Wemos een petitie voor een nationaal plan hormoonverstorende stoffen aan in de Tweede Kamer. Tegengif, Plastic Soup Foundation and WECF ondersteunen het plan.

Het nationaal plan bevat zeven actiepunten voor de Nederlandse overheid om de bevolking beter te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van hormoonverstorende stoffen op onze gezondheid. België, Zweden, Denemarken en Frankrijk hebben al een nationaal plan op hormoonverstorende stoffen. Wemos juicht het toe dat Nederland stappen heeft gezet, zoals meer voorlichting, meer investering in onderzoek(methoden), en het verminderen van blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in voedselverpakkingen.

 

Tegelijkertijd vinden wij dat de overheid nog meer kan doen voor een duurzame, veilige leefomgeving. Zo richt het nationaal plan zich ook op Europese regelgeving en de overgang naar een schone, circulaire economie. Wemos-pleitbezorger Renée de Jong: “Het is cruciaal om in de overgang naar een circulaire economie hormoonverstorende stoffen aan te pakken.”

 

Een mondiale dreiging

Onze test onder Nederlandse politici toonde aan dat blootstelling aan hormoonverstorende stoffen vrijwel bij iedereen voorkomt. Al in 2012 concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie dat hormoonverstorende stoffen een mondiale dreiging zijn, en in 2018 concludeerde zij dat deze stoffen een gezondheidsrisico kunnen vormen in een circulaire economie. Deze stoffen beïnvloeden het hormoonsysteem, en worden geassocieerd met vruchtbaarheidsaandoeningen, IQ-verlies en obesitas. Vooral zwangere vrouwen en jonge kinderen zijn kwetsbaar; bij zwangere vrouwen, die blootgesteld zijn aan deze stoffen, kan de foetus schade ondervinden, met negatieve effecten op de gezondheid later in het leven.

 

Lees het nationaal plan

Lees meer over ons werk op het gebied van schadelijke stoffen

Ga naar Tegengif, Plastic Soup Foundation, en WECF voor meer informatie over schadelijke stoffen

 

Tags:

Recente Nieuws items

16 mei in de rode hoed: farma’s other futures

16-04-2019

Steeds meer medicijnen zijn onbetaalbaar geworden. Is er dan echt geen alternatief? Op donderdag 16 mei organiseren Wemos, Commons Network en de Rode Hoed het debat ‘Farma’s Other Futures’, waar artsen, onderzoekers, politici en experts alternatieven voor het huidige systeem bespreken.

Lees verder

40 jaar inzet voor mondiale gezondheid

19-03-2019

Vandaag is het 40 jaar geleden dat een groep medisch studenten zich verenigde om zich in te zetten voor mondiale gezondheid. Sindsdien is Wemos uitgegroeid tot een internationale lobbyorganisatie die zich volop inzet voor mondiale gezondheid.

Lees verder