HUMAN RESOURCES FOR HEALTH
Iedereen wil de juiste zorg kunnen krijgen van goed opgeleid en gemotiveerd zorgpersoneel. Zorgmedewerkers zijn wereldwijd echter ongelijk verdeeld, waardoor veel landen kampen met ernstige zorgpersoneelstekorten. Naar verwachting is er in 2030 een tekort van meer dan 10 miljoen zorgmedewerkers, vooral in lage- en lage-middeninkomenslanden.
Wemos analyseert beleid rond zorgpersoneel en doet beleidsaanbevelingen om deze te verbeteren. Ook werken wij samen met andere maatschappelijke organisaties om (gezamenlijk) nationale en Europese beleidsmakers en mondiale gezondheidsdonoren op te roepen een eerlijk en effectief personeelsbeleid te ontwikkelen.
Wij pleiten voor de volgende veranderingen, om bij te dragen tot een optimale toegang tot zorgpersoneel voor iedereen:
- Meer nationale en externe financiering voor zorgpersoneel.
- Eerlijke verdeling van zorgpersoneel.
Voldoende financiering voor zorgpersoneel
Situatie
De meeste lage- en middeninkomenslanden kampen met een ernstig zorgpersoneelstekort. Hoeveel zorgmedewerkers worden opgeleid, zijn er vaak geen vaste banen voor hen vanwege gebrek aan financiering voor hun salaris. Als gevolg daarvan zijn de zorgmedewerkers die wel een baan hebben overbelast en niet in staat de juiste aandacht en zorg te verlenen, waaronder seksuele en reproductieve gezondheidszorg. Hoewel donoren en regeringen het erover eens zijn dat uitbreiding van het aantal zorgmedewerkers dringend noodzakelijk is, is er een gebrek aan inzet van donoren, omdat de financiering van zorgpersoneel als een nationale verantwoordelijkheid wordt beschouwd.
Oplossing
Op korte tot middellange termijn pleit Wemos voor verdere langetermijninvesteringen van mondiale gezondheidsactoren in het zorgpersoneel in lage- en middeninkomenslanden, om te zorgen voor voldoende en kwalitatief goed personeel, en om de beste voorwaarden te scheppen voor behoud van het personeel. Binnen de Europese Unie pleiten wij ervoor dat de lidstaten ook in hun zorgmedewerkers investeren, door gebruik te maken van de bestaande EU-financieringsinstrumenten. Uiteindelijk moeten alle landen hun binnenlandse middelen verhogen in overeenstemming met de mondiale doelstellingen, op lange termijn investeren in planning en prognoses, en in werving, ontwikkeling, het opleiden, het behoud en het beheer van hun zorgmedewerkers.
Eerlijke verdeling van zorgpersoneel
Situatie
Door onvoldoende investeringen in hun zorgpersoneel zien veel landen in Europa hun zorgmedewerkers naar andere landen vertrekken, waar ze op zoek gaan naar betere arbeidsomstandigheden, betere loopbaankansen of hogere salarissen. Deze zogenaamde “pull-factoren” in de bestemmingslanden en “push-factoren” in de herkomstlanden – zoals onvoldoende arbeidskansen of suboptimale arbeidsomstandigheden – stimuleren de migratie van zorgmedewerkers en de mobiliteit op de interne markt van de EU, die vrij verkeer van personen mogelijk maakt. Hierdoor blijven de uitzendende landen achter met onvoldoende zorgmedewerkers en zwakke gezondheidssystemen, wat de inspanningen voor veerkrachtige gezondheidssystemen en voldoende zorgpersoneel voor iedereen belemmert, vooral voor de meest kwetsbare en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen.
Oplossing
Wij pleiten ervoor dat de Europese Commissie haar inspanningen ter verbetering van de volksgezondheid opvoert en haar individuele lidstaten steunt bij het aanpakken van het zorgpersoneelstekort in Europa, door deze te benaderen als een gedeelde zorg en verantwoordelijkheid, die gezamenlijke oplossingen vereist. Nationale regeringen kunnen deze crisis niet alleen oplossen. Landen met een zorgpersoneelstekort, die vertrouwen op de “snelle oplossing” van werving uit het buitenland (ontvangende landen), en landen die hun zorgmedewerkers zien migreren (uitzendende landen), moeten allemaal investeren in betere werk- en leefomstandigheden, en in professionele ontwikkeling om hun zorgpersoneel te behouden en gemotiveerd te houden. Daarom willen wij via onze projecten AHEAD en Pillars of Health de aandacht vestigen op de dringende noodzaak om de beschikbaarheid van zorgpersoneel in Europa te verbeteren, door onderzoek te doen en data te verzamelen en deze te delen en evidence-based beleidsoplossingen voor te stellen. Wij pleiten ook voor het versterken van strategieën voor zorgpersoneel om gebieden aan te pakken die kwetsbaar zijn om zogeheten zorgwoestijnen (medical deserts) te worden, vaak als gevolg van de emigratie van zorgmedewerkers, met als gevolg beperkte gezondheidsdiensten en onvervulde zorgbehoeften onder de bevolking.