medicijnen

MEDICINES THAT MATTER

Het merendeel van nieuwe medicijnen dat toegelaten wordt op de Europese markt heeft weinig tot geen toegevoegde therapeutische waarde (ATV). Dit betekent dat deze medicijnen niet altijd bewezen beter zijn dan bestaande behandelingen. In ons werk op het gebied van medicijnen richten wij ons op de noodzaak van de therapeutische meerwaarde van nieuwe medicijnen, gebaseerd op onafhankelijk onderzoek. Ook pleiten we ervoor dat er voorwaarden verbonden moeten zijn aan publieke investeringen in nieuwe medicijnen, zoals zogenaamde verantwoorde licenties. We vinden dat  medicijnen ontwikkeld moeten worden waar medische noodzaak voor is.

Wemos vindt dat in wetgeving met de medische noodzaak van nieuwe medicijnen rekening moet worden gehouden. Bij toelating tot de markt moet een nieuw medicijnen niet enkel voldoen aan voorwaarden van kwaliteit, veiligheid en effectiviteit, maar ook in een medische behoefte voorzien. In de huidige wetgeving is het niet vereist dat nieuwe medicijnen therapeutisch beter zijn dan bestaande medicijnen om toegelaten te worden tot de Europese markt. Dit is zonde van de waardevolle investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Er wordt ook veel publiek geld gestoken in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, waar vaak geen voorwaarden aan verbonden zijn zodra ze op de markt komen. Deze vorm van publieke financiering draagt daarom niet bij aan de volksgezondheid.

Wemos pleit voor medicijnen met toegevoegde waarde en ethisch testen

Onafhankelijk onderzoek voor de toegevoegde waarde van nieuwe medicijnen

Er is vaak sprake van ‘bias’ in onderzoek dat uitgevoerd wordt door de farmaceutische industrie. Wemos vindt dat onderzoek naar nieuwe medicijnen bij klinische medicijntesten onafhankelijk moet zijn: dit leidt tot betere onderzoeksresultaten, ook als het gaat om de toegevoegde therapeutische waarde. En wanneer nieuwe medicijnen ontwikkeld worden met publiek geld, moeten er voorwaarden verbonden zijn aan de winstmarges, prijzen en beschikbaarheid van deze medicijnen.

 

Kritische beleidsvoorstellen

Wij willen dat Nederlandse en Europese beleidsmakers een kritisch standpunt innemen ten opzichte van medicijnprijzen en het gebrek aan nieuwe medicijnen met een therapeutische meerwaarde. Wij willen dat meer Europese lidstaten Nederland steunen in haar inspanningen om de steeds hogere medicijnprijzen aan te kaarten en om beleid voorstellen wat deze zorgelijke trend tegengaat. Op internationaal niveau willen we dat de Wereldgezondheidsorganisatie haar leiderschapsrol inneemt om hoge medicijnprijzen wereldwijd aan te pakken, door bijvoorbeeld beleidsvoorstellen te doen over eerlijke medicijnprijzen en door het probleem bij lidstaten aan te kaarten in een overeenkomst.

 

Ethisch testen

Wemos heeft een jarenlange track record in onderzoek naar ethische medicijntesten in lage- en midden-inkomenslanden en is een van de weinige organisaties in de EU die dit thema werkt. Een van onze meest recente lobbysuccessen is dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) jaarlijks moet rapporteren aan het Europees Parlement over activiteiten die zij uitvoert om te garanderen dat medicijnen die op de Europese markt komen ethisch getest zijn. In 2017 hebben we het rapport Clinical trials in Africa uitgebracht.

 

Resultaten van onze lobby

  • Begin 2018 hebben we met de Europese fractie van de SP (GUE/NGL) een bijeenkomst georganiseerd in het Europees Parlement over de relatie tussen EMA en de farmaceutische industrie. Voor een publiek van meer dan 100 aanwezigen, waaronder Europarlementariërs, de Europese Commissie en EMA, spraken experts over belangenverstrengeling en transparantie in klinisch onderzoek, en over hoe EMA onafhankelijk kan blijven.
  • In 2017 riepen Europarlementariërs in een brief de EMA op om onethische medicijntesten in lage- en middeninkomenslanden aan te pakken, waarbij ze verwezen naar ons rapport over dit onderwerp. Hoewel we dit toejuichen, stemde de reactie van EMA-directeur Guido Rasi ons ontevreden, en zijn we van mening dat EMA meer kan doen om proefpersonen beter te beschermen.
  • In 2017 organiseerden we een bijeenkomst over voorwaarden verbinden aan publieke investeringen in medicijnen voor Kamerleden in de Tweede Kamer. Sprekers van License to Heal, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Universities Allied for Essential Medicines (UAEM), en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) bediscussieerden hoe we medicijnen betaalbaar én beschikbaar kunnen maken.
  • In 2016 nodigden we de Deense hoogleraar Gøtzsche uit om te spreken in de Tweede Kamer. Zo brachten we bias in onderzoek dat door de farmaceutische industrie gefinancierd wordt onder de aandacht van vijf politieke partijen. Enkele politieke partijen gebruikten zijn data in medicijndebatten met de toenmalige minister van volksgezondheid.

De Gouden Gier ‘83: en de winnaar is…

Pearl Heinemans Onlangs sprak ik met Joost van der Meer, voormalig vrijwilliger en later medewerker bij Wemos in de begintijd van de organisatie. Hij vertelde over de Gouden Gier, een prijs die Wemos in 1983 uitreikte aan het farmaceutisch bedrijf Organon. Het was echter geen prijs om trots op te zijn... Wat is je connectie [...]

Een avond in De Rode Hoed: farma, zorgen en hoop

“Een collectieve wurggreep”. Zo benoemde moderator Martijn de Greve het huidige farma-systeem tijdens het debat ‘Farma’s Other Futures’ gisteravond in de Rode Hoed. “Iedereen heeft een probleem met het huidige systeem, maar profiteert er ook op een bepaalde manier van”, zei Carla Hollak (hoogleraar stofwisselingsziekten) even daarvoor. En juist dat maakt het zo lastig om [...]

Dure medicijnen ontwikkeld met belastinggeld

Onderzoek toont grote publieke investeringen in medicijnontwikkeling   Vandaag publiceren SOMO en Wemos het rapport ‘Overpriced’ waaruit blijkt dat er zowel direct als indirect veel publiek geld in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen wordt gestoken. Naast directe financiering van universiteiten, gaat publiek geld o.a. via nationale en regionale investeringsfondsen naar biotechbedrijven. Er worden echter geen [...]

Zo kunnen Nederland en de EU zorgen voor gelijke toegang tot medicijnen

Waarom zijn (sommige) medicijnen zo duur? Hoe worden geneesmiddelen ontwikkeld in Nederland en hoe draagt ​​dit systeem bij aan ongelijke toegang tot medicijnen? Onze nieuwe infographic laat zien hoe het systeem van medicijnontwikkeling in elkaar zit, en waarom Wemos vindt dat de EU en de Nederlandse overheid meer kunnen doen om ervoor te zorgen dat [...]

EU Manifest Medicijnen: stel de gezondheid van de Europese burger centraal

Voor veel Europese burgers staat de toegang tot betaalbare, innovatieve medicijnen steeds meer onder druk. Dit moet veranderen! Dat is de hoofdboodschap van het gezamenlijk manifest van enkele leden van het Medicijnen Netwerk Nederland, waarvan Wemos lid is. Het manifest is ontwikkeld in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen die plaatsvinden op 23 mei 2019. Het [...]

16 mei in de rode hoed: farma’s other futures

Steeds meer medicijnen zijn onbetaalbaar geworden. Is er dan echt geen alternatief? Op donderdag 16 mei organiseren Wemos, Commons Network en de Rode Hoed het debat ‘Farma’s Other Futures’, waar artsen, onderzoekers, politici en experts alternatieven voor het huidige systeem bespreken. Terwijl farmaceutische bedrijven zoveel mogelijk winst uit hun medicijnen halen, staan de overheid en [...]