Rechtszaak naar aanleiding van Egypte-rapport

Vandaag is in de Volkskrant een artikel verschenen over de nasleep van een rapport dat Wemos in juni vorig jaar heeft uitgebracht. Naar aanleiding van dit rapport heeft de farmaceutische industrie een proefpersoon juridisch begeleid om een rechtszaak aan te spannen tegen onze partnerorganisatie Public Eye in Zwitserland. Dit zijn nieuwe methodes van intimidatie die de farmaceutische industrie toepast om kritische onderzoeken onderuit te halen.

In juni vorig jaar brachten wij – samen met de organisaties SOMO en Public Eye – een rapport uit over ethisch testen van medicijnen in Egypte. Uit ons onderzoek op dit gebied in de afgelopen jaren is het volgende naar voren gekomen:

  • Proefpersonen in klinische studies in lage- en middeninkomens landen zijn kwetsbaar, omdat ze beperkte toegang tot de gezondheidszorg hebben en daarom gedwongen zijn om deel te nemen aan medicijntesten. Dit heeft als gevolg dat ze de risico’s van het ontvangen van een experimentele behandeling, zoals schadelijke bijwerkingen, negeren.
  • Als bij klinisch onderzoek een deelnemer fysieke schade ondervindt tijdens een klinische studie is het uiterst moeilijk voor hen om de toegang tot schadeloosstelling of zorg te krijgen.

 

Ella Weggen (pleitbezorger Wemos): ‘De farmaceutische industrie schroomt niet om kritische organisaties monddood te maken door arme en afhankelijke proefpersonen voor hun karretje te spannen.’

 

Lees het artikel in de Volkskrant (4 april 2017): Hoe farmaceuten gebruikmaken van de allerarmste patiënten. De nare bijwerkingen van medicijnen testen in arme landen

Lees een eerder artikel over de rechtszaak op Follow The Money (28 maart 2017): Hoe een Egyptische kankerpatiënte de speelbal werd van farmaconcern Roche

 

Lees meer over het Egypte-rapport en een artikel in Dirty Profits

Lees wat Wemos doet op het gebied van medicijntesten

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch