GEZOND DE WERELD ROND

Gezondheid is je grootste goed, of je nu in New York woont of in Nairobi. Van schadelijke stoffen in crèmes tot antibioticaresistentie, van het onethisch testen van jouw medicijnen aan de andere kant van de wereld tot rondwarende virussen: het zijn wereldwijde uitdagingen die ons allemaal aangaan en landsgrenzen overstijgen. In de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ beantwoorden OneWorld en Wemos vragen van lezers.

JH_OW_icoon-rubriek_online_RGB

 

 

Illustraties: Jacq-i

November 2016: ‘Waarom hebben arme mensen vaker obesitas?’

 

 

Bij dikke mensen denk je aan welvaart, bij armoede aan dunne, uitgemergelde mensen. Dat beeld klopt niet. Wereldwijd hebben een miljard mensen honger, maar tegelijkertijd zijn er twee miljard mensen met overgewicht. Obesitas en ondervoeding zijn twee kanten van dezelfde medaille en allebei het gevolg van slechte en ongezonde voeding. Vet en zoet eten is vaak goedkoper en makkelijker te verkrijgen dan gezond voedsel. ‘Het voedselsysteem is niet gericht op gezond eten. Multinationals willen winst maken, ze hebben geen zakelijk belang bij volksgezondheid’, aldus Marion Nestle, professor Voeding en Sociologie aan de New York University.

Lees verder op OneWorld

 

Oktober 2016: ‘Waarom overlijden er in Afrika zoveel vrouwen tijdens hun bevalling?’

 

 

“De helft van de bevallingen gebeurt thuis, zonder verloskundige of gynaecoloog”, vertelt Danny Gotto van People’s Health Movement in Uganda. “Dat verhoogt het risico dat de moeder sterft enorm.” Vooral op het platteland is er een tekort aan geschoolde verloskundigen. En dat is niet makkelijk op te lossen, legt Gotto uit. “Je kunt wel meer verloskundigen opleiden, maar er is niet genoeg geld om ze een baan te geven. De overheid besteedt slechts 8 procent van het totale budget aan gezondheidszorg en daarvan is geboortezorg maar een heel klein onderdeel.”

Lees verder op OneWorld

 

September 2016: ‘Zijn er straks nog antibiotica die werken?’

 

 

Resistente bacteriën komen steeds vaker voor doordat er wereldwijd zoveel antibiotica gebruikt worden om ziektes bij mensen en vee te bestrijden. Doordat bacteriën aan de antibiotica wennen, werken deze medicijnen niet meer. Tegenwoordig is er in Nederland voorlichting over voorzichtig gebruik en zijn artsen terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. In veel landen is er echter ruimte voor verbetering. In Afrikaanse landen, waar antibiotica langs de kant van de weg worden verkocht als wondermiddel, komt onzorgvuldig gebruik vaak voor, en in Zuid-Europese landen schrijven artsen minder voorzichtig voor.

Lees verder op OneWorld

 

 

Augustus 2016: ‘Hoe bescherm ik mijn kind, en mezelf, tegen schadelijke stoffen?’

 

JH_OW7-illu_GDWR_hormoonverstoorders_RGB_v2

 

We komen dagelijks in aanraking met chemische stoffen die in staat zijn onze hormoonhuishouding in de war te gooien. Deze zogeheten hormoonverstoorders werken als hormonen of blokkeren juist de werking ervan. Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat deze stoffen op lange termijn bijdragen aan hormoongerelateerde ziekten, zoals borst- en prostaatkanker, diabetes en autisme. Vooral jonge kinderen en baby’s zijn kwetsbaar. Het lastige is dat de stoffen in veel dagelijkse producten zitten. Denk aan cosmetica, elektronische apparatuur, maar ook speelgoed, meubels, voedsel en verpakkingsmaterialen. Vaak weten we het niet omdat er weinig over op het etiket staat. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft al bijna duizend stoffen ontdekt die hormonen kunnen verstoren.

Lees verder op OneWorld

 

 

Juli 2016: ‘Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?’

 

Momenteel kampen veel Europese landen met een nijpend tekort aan zorgpersoneel. Daarom werven ze steeds vaker mensen uit lagelonenlanden, die graag naar Europa komen om te werken vanwege betere arbeidsomstandigheden en een hoger salaris. Tegelijkertijd heeft dit echter geleid tot een probleem voor de landen van herkomst van deze mensen: er blijft te weinig goed geschoold personeel achter om te zorgen voor de lokale bevolking.

Lees verder op OneWorld

Juni 2016: ‘Waarom zijn sommige medicijnen zo duur?’

 

JH_OW5-illu_GDWR_medicine_RGB

‘Dat ligt vooral aan de eigendomsrechten. Een patent verloopt pas na 20 of 25 jaar. Al die tijd heeft de producent een monopoliepositie en kan in feite vragen wat hij wil. Overheid en zorgverzekeraars staan met hun rug tegen de muur, want je kunt een zieke burger toch niet een effectief medicijn weigeren?’ Voor lage-inkomenslanden is de situatie vaak nog benarder. Lage winstmarges hebben invloed op de bereidheid van bedrijven om medicijnen te ontwikkelen tegen ziektes die alleen in die landen voorkomen.’

Lees verder op OneWorld

Mei 2016: ‘Waarom hebben we een Wereldgezondheidsorganisatie nodig?’

JH_OW4_GDWR_WHO_uitsnede_dun_online
‘De WHO maakt afspraken met landen over hoe wereldwijd om te gaan met gezondheid en ziektes effectief te bestrijden. Ook helpt en adviseert ze landen om hun gezondheidszorgstelsels te verbeteren. Bij voorbeeld door te zorgen dat overheden regelen dat er overal voldoende goede artsen en verplegers zijn, en vaccins als er een epidemie uitbreekt. Juist voor dit soort ondersteuning aan gezondheidsministeries overal ter wereld heeft de organisatie steeds minder geld beschikbaar.’

Lees verder op OneWorld

April 2016: ‘Moet ik me in Europa zorgen maken om het zika-virus?’

JH_OW_illustratie_Zika_online_RGB

‘De WHO heeft de zika­uitbraak inmiddels uitgeroepen tot een gezondheidsnoodtoestand van internationaal belang, omdat het virus zich volgens de voorspellingen nog verder over het continent zal verspreiden. De dreiging kan nu nog ver weg lijken, maar een virus reist met gemak de wereld rond. In theorie kan de mug in je rugzak meereizen naar Nederland.’

Lees verder op OneWorld

nl_NLDutch