Stemmingswisselingen over hormoonverstorende stoffen

Renée de Jong

 

Wat vind jij nou echt belangrijk bij de verkiezingen? Wij vinden het belangrijk dat politieke partijen schadelijke stoffen serieus nemen en actie ondernemen. Mooie beloftes in de verkiezingsprogramma’s en in debatten, maar wat doen ze nou echt? Vandaar dat wij op een rijtje hebben gezet hoe politieke partijen gestemd hebben over maatregelen tegen hormoonverstorende stoffen.

 

Mede dankzij onze inzet zijn steeds meer politici zich bewust geworden van het gevaar van hormoonverstorende stoffen voor onze gezondheid. Er wordt steeds meer actie ondernomen tegen hormoonverstorende stoffen. In 2014 was nog een minderheid in de Kamer voor het terugdringen van het gebruik van hormoonverstorende stoffen. Afgelopen maand zijn twee belangrijke moties aangenomen van Partij voor de Dieren, om BPA te verbieden in voedselverpakkingsmaterialen en voor uitfasering van hormoonverstorende stoffen uit alle producten.

 

Sommige partijen wel, andere niet

Wij zijn heel blij dat de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP  de moties om hormoonverstorende stoffen aan te pakken keer op keer hebben ondersteund.  Andere partijen hebben er soms achter gestaan, soms niet. Met uitzondering van de VVD, die nog niet inziet hoe belangrijk het is om hormoonverstorende stoffen aan te pakken om onze gezondheid te beschermen.

 

Wij blijven de uitvoering van de moties op de voet volgen.

 

Wil je zelf ook de moties vergelijken, of op een ander thema uitzoeken: dit is mogelijk dankzij De Correspondent en de website Wat Stemt het Parlement.

 

Lees hier meer over wat Wemos doet tegen schadelijke en hormoonverstorende stoffen

Tags:

Recente Blog items

‘Blended finance’ in de gezondheidszorg: draagt het bij tot billijke toegang tot gezondheidsdiensten?

31-01-2023

Door Marco Angelo  (global health advocate bij Wemos)

 

De laatste jaren groeit de belangstelling voor het inzetten van ‘blended finance’ om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren. Blended finance is een financiële constructie waarbij publieke middelen worden gecombineerd met particuliere investeringen om meer middelen voor duurzame ontwikkelingsprogramma’s te genereren. Het aantrekken van particuliere investeerders in ontwikkelingsfinanciering kan echter leiden tot onrechtvaardige resultaten. In dit artikel belichten we de gevolgen van blended finance voor gezondheidszorg en benadrukken we het belang van het waarborgen van eerlijke toegang.

 

Lees verder

Drie manieren om duurzame financiering voor gezondheidsbescherming te realiseren

01-06-2022

Door Mariëlle Bemelmans (directeur bij Wemos) en Myria Koutsoumpa (global health advocate bij Wemos)

Bij Wemos vinden we dat systeemverandering een effectievere manier is om health equity (eerlijke toegang tot zorg voor iedereen) te bereiken dan het aanpakken van de individuele elementen van gezondheidssystemen. We waren dan ook verheugd met de uitnodiging van de Belgische ontwikkelingsorganisatie Enabel – die zich richt op (onder andere) het versterken van gezondheidssystemen – om te spreken op de ‘International conference on social health protection’ in Niamey, Niger (10-13 mei). We deelden onze visie over duurzame financiering voor gezondheid en sociale bescherming met vertegenwoordigers uit tien Afrikaanse landen, bi- en multilaterale instellingen, academische instellingen en maatschappelijke organisaties.

Lees verder
nl_NLDutch