Studie van Wemos ‘inspirerend voorbeeld’ in SDG Rapportage

Deze maand is de derde Sustainable Development Goals (SDG) Rapportage, ‘Nederland Ontwikkelt Duurzaam’, verschenen. Het rapport noemt de Malawi-studie van Wemos als een inspirerend voorbeeld van hoe de SDG’s vorm krijgen in het maatschappelijk middenveld.

De rapportage beschrijft de inzet voor het bereiken van de 17 SDGs (oftewel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen) door de Rijksoverheid, decentrale overheden, het bedrijfsleven en financiële instellingen, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en jongeren. Het is door deze groepen gezamenlijk opgesteld en vormt een aanvulling op de edities van 2017 en 2018.

 

Het deel over het maatschappelijk middenveld is opgesteld door en onder verantwoordelijkheid van Partos. Het licht toe op welke wijze 38 maatschappelijke organisaties zich inzetten voor de realisatie van de SDGs in 2030.

 

Onze studie naar de financiering van zorgpersoneel in Malawi is één van de twee inspirerende voorbeelden die het rapport uitlicht.

 

 

 

Download het gehele rapport

Tags:

Recente Nieuws items

Een avond in De Rode Hoed: farma, zorgen en hoop

17-05-2019

“Een collectieve wurggreep”. Zo benoemde moderator Martijn de Greve het huidige farma-systeem tijdens het debat ‘Farma’s Other Futures’ gisteravond in de Rode Hoed. “Iedereen heeft een probleem met het huidige systeem, maar profiteert er ook op een bepaalde manier van”, zei Carla Hollak (hoogleraar stofwisselingsziekten) even daarvoor. En juist dat maakt het zo lastig om goede alternatieven door te voeren. Ondanks de complexiteit ontstond er een open gesprek met veel ideeën over hoe het beter kan.

Lees verder

Dure medicijnen ontwikkeld met belastinggeld

10-05-2019

Onderzoek toont grote publieke investeringen in medicijnontwikkeling

 

Vandaag publiceren SOMO en Wemos het rapport ‘Overpriced’ waaruit blijkt dat er zowel direct als indirect veel publiek geld in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen wordt gestoken. Naast directe financiering van universiteiten, gaat publiek geld o.a. via nationale en regionale investeringsfondsen naar biotechbedrijven. Er worden echter geen voorwaarden gesteld aan deze giften, leningen en investeringen, waardoor de overheid kansen laat liggen om de medicijnprijzen te beteugelen.  SOMO en Wemos pleiten daarom voor coherent overheidsbeleid, waarin publieke belangen, zoals de financiële houdbaarheid van ons zorgstelsel en toegang tot medicijnen, zwaarder meewegen wanneer publiek geld geïnvesteerd wordt.

Lees verder