Toekomst van zorg: inwonende buitenlandse zorgverlener?

De overgang van welvaartsstaat naar participatiesamenleving heeft zijn weerslag in de zorg. Een nieuwe trend is de inwonende buitenlandse zorgverlener. Linda Mans, pleitbezorger bij Wemos en onderzoeker Amy Davies nemen het fenomeen onder de loep.

In het nieuwste nummer van Podium voor Bio-ethiek schrijven zij: ‘Hoewel deze vorm van zorg in Nederland nog relatief weinig voorkomt, zijn er diverse redenen om aan te nemen dat het aantal inwonende buitenlandse zorgverleners de komende jaren zal toenemen. Niet alleen omdat de groep babyboomers groter, ouder en hulpbehoevender wordt, maar ook omdat cijfers uit omliggende landen wijzen op een trend.’

 

De auteurs geven voorbeelden weer van Duitsland, waar de buitenlandse zorgverleners vooral afkomstig zijn uit Oost-Europa, en van Groot-Brittannië, waar ‘live-in care work’ een ingeburgerde zoekterm aan het worden is. Het gaat in veel gevallen om flexibele 24-uurszorg en huishoudelijke hulp tegen kost en inwoning. Ook noemen zij Italië en Spanje als landen waar inwonende buitenlandse zorgverleners al langer de ontbrekende formele ouderenzorg vervangen.

 

En in Nederland dan? Ook hier groeit het aanbod aan zorgmigranten die 24-uurszorg in huis willen leveren. Volgens Davies en Mans heeft dit voordelen voor beide partijen: de zorgverlener krijgt een aardig salaris, de zorgbehoevende heeft zorg altijd voorhanden. Toch vraagt dit nog nieuwe systeem aan kwaliteitsbewaking, zodat zorgverleners niet uitgebuit worden. Een tweede punt van zorg is de dreiging van brain drain in de herkomstlanden van de emigrerende zorgverleners. Het is niet kies als Nederlandse zorgbehoevenden zorg in huis hebben ten koste van tekort aan zorgpersoneel elders in de wereld.

 

Lees ‘Thuisbezorgd – inwonende buitenlandse zorgverleners als oplossing?’  van Amy Davies en Linda Mans

Lees wat Wemos doet op het thema Zorgpersoneel

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder