Toekomst van zorg: inwonende buitenlandse zorgverlener?

De overgang van welvaartsstaat naar participatiesamenleving heeft zijn weerslag in de zorg. Een nieuwe trend is de inwonende buitenlandse zorgverlener. Linda Mans, pleitbezorger bij Wemos en onderzoeker Amy Davies nemen het fenomeen onder de loep.

In het nieuwste nummer van Podium voor Bio-ethiek schrijven zij: ‘Hoewel deze vorm van zorg in Nederland nog relatief weinig voorkomt, zijn er diverse redenen om aan te nemen dat het aantal inwonende buitenlandse zorgverleners de komende jaren zal toenemen. Niet alleen omdat de groep babyboomers groter, ouder en hulpbehoevender wordt, maar ook omdat cijfers uit omliggende landen wijzen op een trend.’

 

De auteurs geven voorbeelden weer van Duitsland, waar de buitenlandse zorgverleners vooral afkomstig zijn uit Oost-Europa, en van Groot-Brittannië, waar ‘live-in care work’ een ingeburgerde zoekterm aan het worden is. Het gaat in veel gevallen om flexibele 24-uurszorg en huishoudelijke hulp tegen kost en inwoning. Ook noemen zij Italië en Spanje als landen waar inwonende buitenlandse zorgverleners al langer de ontbrekende formele ouderenzorg vervangen.

 

En in Nederland dan? Ook hier groeit het aanbod aan zorgmigranten die 24-uurszorg in huis willen leveren. Volgens Davies en Mans heeft dit voordelen voor beide partijen: de zorgverlener krijgt een aardig salaris, de zorgbehoevende heeft zorg altijd voorhanden. Toch vraagt dit nog nieuwe systeem aan kwaliteitsbewaking, zodat zorgverleners niet uitgebuit worden. Een tweede punt van zorg is de dreiging van brain drain in de herkomstlanden van de emigrerende zorgverleners. Het is niet kies als Nederlandse zorgbehoevenden zorg in huis hebben ten koste van tekort aan zorgpersoneel elders in de wereld.

 

Lees ‘Thuisbezorgd – inwonende buitenlandse zorgverleners als oplossing?’  van Amy Davies en Linda Mans

Lees wat Wemos doet op het thema Zorgpersoneel

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder