TTIP en toegang tot medicijnen: waarom zorgwekkend?

Medicijnprijzen stijgen zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Nieuwe, gepatenteerde medicijnen zijn vaak te duur. Wemos en andere organisaties zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen van TTIP – de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de VS – voor toegankelijkheid van medicijnen. Vandaag publiceerden wij een statement.

Betaalbare medicijnen zijn een noodzakelijke voorwaarde voor toegang tot gezondheid. De TTIP-onderhandelingen vormen een risico vanwege de toenemende invloed van de farmaceutische industrie.

 

Als EU-voorzitter heeft Nederland kritiek op de bescherming van de ruime intellectuele eigendomsrechten die de farmaceutische industrie nu heeft. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het belang van betaalbare medicijnen benadrukt. Toch ziet het er naar uit dat met TTIP het belang van bedrijven het wint van dat van gezondheid.

 

Onze belangrijkste punten van zorg:

  • Door TTIP kunnen bedrijven veel meer te zeggen krijgen over medicijnprijzen
  • TTIP kan leiden tot uitbreiding van intellectuele eigendomsrechten
  • TTIP kan leiden tot beperking van toegang tot informatie
  • TTIP kan leiden tot meer invloed van het bedrijfsleven
  • TTIP kan bedrijven zeggenschap geven op gezondheidsbeleid
  • TTIP kan mondiale standaarden zetten die schadelijk zijn voor volksgezondheid in lage- en middenikomenslanden

 

Wemos is mede-ondertekenaar van het statement van Health Action International, Commons Network en Public Citizen. Lees het statement

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch