Tweede Kamer wil druk verhogen op farmaceuten om kennis te delen

Goed nieuws: de Tweede Kamer heeft unaniem een motie aangenomen die de regering verzoekt om in Europees verband druk uit te oefenen op ontwikkelaars van Covid-19-vaccins om hun kennis en patenten te delen met andere farmaceuten. Doel hiervan is om veel meer fabrieken te benutten om vaccins te maken, zodat mensen wereldwijd sneller kunnen worden gevaccineerd. Zo kan de pandemie eerder worden gestopt.

De motie, ingediend door SP en D66, volgde na een oproep van Wemos, Oxfam Novib en 52 andere organisaties aan de regering om te stimuleren dat farmaceuten hun kennis en patenten delen. Om deze kennisdeling te realiseren, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2020 de COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP) opgericht. Nog geen enkel farmaceutisch bedrijf heeft echter iets gedeeld in C-TAP.

Klemmend beroep op farmaceuten

Nederland heeft eerder zijn steun aan C-TAP uitgesproken, maar verder nog geen actie ondernomen om het tot een succes te maken. De motie vraagt de regering nu om ‘zich er binnen Europa hard voor te maken dat er een klemmend beroep op farmaceuten wordt gedaan om op korte termijn hun rechten en kennis te delen via C-TAP of sublicenties te verstrekken aan zo veel mogelijk geschikte producenten’.

Voortrekkersrol Nederland

Wemos is blij met de aangenomen motie. Tom Buis, pleitbezorger bij Wemos: “Iedereen wil zo snel mogelijk een einde aan de pandemie. De vaccins zijn er, alleen lang niet genoeg voor de hele wereld. Een paar producenten kunnen onmogelijk op korte termijn vaccins maken voor iedereen. Daarom moeten we alle fabrieken benutten die er zijn. Dat kan alleen als farmaceuten hun kennis delen. Nederland kan hierin een voortrekkersrol spelen.”

Wemos blijft in gesprek met de betrokken Kamerleden over hoe de motie kan worden uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder