Tweede Kamer wil druk verhogen op farmaceuten om kennis te delen

Goed nieuws: de Tweede Kamer heeft unaniem een motie aangenomen die de regering verzoekt om in Europees verband druk uit te oefenen op ontwikkelaars van Covid-19-vaccins om hun kennis en patenten te delen met andere farmaceuten. Doel hiervan is om veel meer fabrieken te benutten om vaccins te maken, zodat mensen wereldwijd sneller kunnen worden gevaccineerd. Zo kan de pandemie eerder worden gestopt.

De motie, ingediend door SP en D66, volgde na een oproep van Wemos, Oxfam Novib en 52 andere organisaties aan de regering om te stimuleren dat farmaceuten hun kennis en patenten delen. Om deze kennisdeling te realiseren, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2020 de COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP) opgericht. Nog geen enkel farmaceutisch bedrijf heeft echter iets gedeeld in C-TAP.

Klemmend beroep op farmaceuten

Nederland heeft eerder zijn steun aan C-TAP uitgesproken, maar verder nog geen actie ondernomen om het tot een succes te maken. De motie vraagt de regering nu om ‘zich er binnen Europa hard voor te maken dat er een klemmend beroep op farmaceuten wordt gedaan om op korte termijn hun rechten en kennis te delen via C-TAP of sublicenties te verstrekken aan zo veel mogelijk geschikte producenten’.

Voortrekkersrol Nederland

Wemos is blij met de aangenomen motie. Tom Buis, pleitbezorger bij Wemos: “Iedereen wil zo snel mogelijk een einde aan de pandemie. De vaccins zijn er, alleen lang niet genoeg voor de hele wereld. Een paar producenten kunnen onmogelijk op korte termijn vaccins maken voor iedereen. Daarom moeten we alle fabrieken benutten die er zijn. Dat kan alleen als farmaceuten hun kennis delen. Nederland kan hierin een voortrekkersrol spelen.”

Wemos blijft in gesprek met de betrokken Kamerleden over hoe de motie kan worden uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder