Voorzorgsprincipe moet gelden bij chemische stoffen

Bij de 70e World Health Assembly van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft Wemos-pleitbezorger Renée de Jong in samenwerking met Medicus Mundi International en People’s Health Movement een statement gegeven over de roadmap voor chemische stoffen. De timing hiervan is cruciaal, aangezien de internationale gemeenschap op het punt staat dit stappenplan aan te nemen.

Deze roadmap is bedoeld als leidraad voor landen om om te gaan met schadelijke chemicaliën en de schade daarvan voor de gezondheid en het milieu te beperken. Wij zijn een groot voorstander van dit plan. Met het statement bij de WHA wilden we echter enkele zorgen hierover kenbaar maken aan de internationale gemeenschap.

 

Bewijs wordt genegeerd

We zijn bezorgd over het feit dat, terwijl er bewijs is dat veel chemicaliën schadelijk zijn voor de gezondheid, dit bewijs te vaak wordt genegeerd. Landen moeten het voorzorgsprincipe toepassen en producenten verantwoordelijk gehouden worden. Verder benadrukten we het belang van bindende verdragen om te voorkomen dat vervuilende bedrijven uit hoge-inkomenslanden zich vestigen in lage-inkomenslanden.

 

Hoge maatschappelijke kosten

In het statement benadrukten we ook dat de WHO en de internationale gemeenschap de schadelijke gevolgen van hormoonverstorende stoffen (EDCs) moeten aanpakken. We zien dat wetenschappelijk bewijs herhaaldelijk genegeerd wordt, met alle hoge maatschappelijke kosten van dien.

 

‘We hebben een raamwerk nodig dat ons in staat stelt de menselijke gezondheid, de gezondheid van ongeboren kinderen, en het milieu te beschermen tegen alle schadelijke chemicaliën die er zijn. We roepen de WHO op om te streven naar een mondiaal bindende overeenkomst over schadelijke chemicaliën dat producenten verantwoordelijk stelt.’

 

Wemos hoopt dat alle landen onze boodschap hebben waargenomen en deze ook in acht nemen bij het implementeren van de roadmap.

 

Lees het statement of bekijk de opname

Lees meer over wat Wemos doet op het gebied van schadelijke stoffen

Ga naar Global Health Watch voor meer informatie over People’s Health Movement bij de WHA70

De roadmap on chemical management is hier te vinden

Tags: , , ,

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch