Voorzorgsprincipe moet gelden bij chemische stoffen

Bij de 70e World Health Assembly van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft Wemos-pleitbezorger Renée de Jong in samenwerking met Medicus Mundi International en People’s Health Movement een statement gegeven over de roadmap voor chemische stoffen. De timing hiervan is cruciaal, aangezien de internationale gemeenschap op het punt staat dit stappenplan aan te nemen.

Deze roadmap is bedoeld als leidraad voor landen om om te gaan met schadelijke chemicaliën en de schade daarvan voor de gezondheid en het milieu te beperken. Wij zijn een groot voorstander van dit plan. Met het statement bij de WHA wilden we echter enkele zorgen hierover kenbaar maken aan de internationale gemeenschap.

 

Bewijs wordt genegeerd

We zijn bezorgd over het feit dat, terwijl er bewijs is dat veel chemicaliën schadelijk zijn voor de gezondheid, dit bewijs te vaak wordt genegeerd. Landen moeten het voorzorgsprincipe toepassen en producenten verantwoordelijk gehouden worden. Verder benadrukten we het belang van bindende verdragen om te voorkomen dat vervuilende bedrijven uit hoge-inkomenslanden zich vestigen in lage-inkomenslanden.

 

Hoge maatschappelijke kosten

In het statement benadrukten we ook dat de WHO en de internationale gemeenschap de schadelijke gevolgen van hormoonverstorende stoffen (EDCs) moeten aanpakken. We zien dat wetenschappelijk bewijs herhaaldelijk genegeerd wordt, met alle hoge maatschappelijke kosten van dien.

 

‘We hebben een raamwerk nodig dat ons in staat stelt de menselijke gezondheid, de gezondheid van ongeboren kinderen, en het milieu te beschermen tegen alle schadelijke chemicaliën die er zijn. We roepen de WHO op om te streven naar een mondiaal bindende overeenkomst over schadelijke chemicaliën dat producenten verantwoordelijk stelt.’

 

Wemos hoopt dat alle landen onze boodschap hebben waargenomen en deze ook in acht nemen bij het implementeren van de roadmap.

 

Lees het statement of bekijk de opname

Lees meer over wat Wemos doet op het gebied van schadelijke stoffen

Ga naar Global Health Watch voor meer informatie over People’s Health Movement bij de WHA70

De roadmap on chemical management is hier te vinden

Tags: , , ,

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder