Bij dikke mensen denk je aan welvaart, bij armoede aan dunne, uitgemergelde mensen. Dat beeld klopt niet. Wereldwijd hebben een miljard mensen honger, maar tegelijkertijd zijn er twee miljard mensen met overgewicht. In veel lageinkomenslanden groeit het aantal obese mensen snel. Hoe komt dit? Lees onze laatste aflevering van Gezond de wereld rond met OneWorld.
Obesitas en ondervoeding zijn twee kanten van dezelfde medaille en allebei het gevolg van slechte en ongezonde voeding. Vet en zoet eten is vaak goedkoper en makkelijker te verkrijgen dan gezond voedsel. “Het voedselsysteem is niet gericht op gezond eten. Multinationals willen winst maken, ze hebben geen zakelijk belang bij volksgezondheid”, aldus Marion Nestle, professor Voeding en Sociologie aan de New York University.
Terwijl de verkoop van ‘Big Soda’ – bedrijven zoals Coca-Cola en Pepsi – in geïndustrialiseerde landen daalt, stijgt deze juist in lage- en middeninkomenslanden. Naast dat de bedrijfsgiganten miljarden besteden aan reclame in Azië en Afrika, lobbyen ze vaak ook actief om te voorkomen dat overheden maatregelen nemen die de verkoop van frisdrank zouden kunnen schaden.
Lees verder op OneWorld