Waarom hebben arme mensen vaker obesitas?

Bij dikke mensen denk je aan welvaart, bij armoede aan dunne, uitgemergelde mensen. Dat beeld klopt niet. Wereldwijd hebben een miljard mensen honger, maar tegelijkertijd zijn er twee miljard mensen met overgewicht. In veel lageinkomenslanden groeit het aantal obese mensen snel. Hoe komt dit? Lees onze laatste aflevering van Gezond de wereld rond met OneWorld.

 

Obesitas en ondervoeding zijn twee kanten van dezelfde medaille en allebei het gevolg van slechte en ongezonde voeding. Vet en zoet eten is vaak goedkoper en makkelijker te verkrijgen dan gezond voedsel. “Het voedselsysteem is niet gericht op gezond eten. Multinationals willen winst maken, ze hebben geen zakelijk belang bij volksgezondheid”, aldus Marion Nestle, professor Voeding en Sociologie aan de New York University.

 

Terwijl de verkoop van ‘Big Soda’ – bedrijven zoals Coca-Cola en Pepsi – in geïndustrialiseerde landen daalt, stijgt deze juist in lage- en middeninkomenslanden. Naast dat de bedrijfsgiganten miljarden besteden aan reclame in Azië en Afrika, lobbyen ze vaak ook actief om te voorkomen dat overheden maatregelen nemen die de verkoop van frisdrank zouden kunnen schaden.

 

 

Lees verder op OneWorld

Lees de eerdere afleveringen van ‘Gezond de Wereld Rond’

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch