Waarom Nederland meer moet investeren in ontwikkelingssamenwerking en gezondheid wereldwijd

In een petitie roepen Nederlandse organisaties, waaronder Wemos, de Nederlandse regering op om in de volgende regeringsperiode (2021-2025) extra te investeren in ontwikkelingssamenwerking en gezondheid wereldwijd. Ziekten gaan over grenzen heen; de Covid-19-pandemie maakt dit extra zichtbaar. Het is daarom essentieel dat landen samenwerken om de wereld veiliger en gezonder te maken. Sta jij hier ook achter? Teken dan de petitie!

‘Epidemieën zijn vaak illustratief voor onderliggende problemen en dan vooral het gevolg van het jarenlange gebrek aan effectieve investeringen in een sterke en veerkrachtige gezondheidszorg. Toekomstige epidemieën kunnen we alleen voorkomen als álle landen deze investeringen kunnen doen. Daarin moeten we samenwerken op mondiale schaal. Het heeft geen zin om alleen de eigen zorg te verbeteren, en die elders te verwaarlozen – een virusuitbraak elders bereikt ons uiteindelijk toch in deze geglobaliseerde wereld,’ schreef Wemos-directeur Mariëlle Bemelmans afgelopen maart in haar artikel in Vice Versa.

Hoe sterker het gezondheidssysteem, hoe beter het gaat met seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

Daarnaast heeft de pandemie het ‘vaccin-nationalisme’ aangewakkerd, waarvan met name lage- en middeninkomenslanden de dupe zijn geworden, aldus global health advocate Tom Buis. Ook heeft het virus in verschillende landen essentiële gezondheidsdiensten verstoord, zoals die voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten – met als gevolg dat vrouwen en meisjes nog kwetsbaarder zijn geworden. Wemos benadrukt dan ook dat gezondheidssystemen en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn; het is essentieel dat overheden investeren in het versterken van hun gezondheidssystemen. Ook om voldoende voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën.

Laten we lering trekken uit 2020

Het jaar 2020 illustreert op pijnlijke wijze hoe belangrijk het is om structureel te investeren in gezondheid, niet alleen binnen de eigen grenzen, maar ook daarbuiten. Het zou de volgende regering daarom sieren om méér te investeren in ontwikkelingssamenwerking en gezondheid wereldwijd.

Sta je ook achter deze petitie van ONE, Cordaid, Aidsfonds, Amref Flying Doctors, NVTG, Wemos en vele andere? Teken ‘m vandaag nog (klik op de afbeelding hieronder)!

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder