Waarom Nederland meer moet investeren in ontwikkelingssamenwerking en gezondheid wereldwijd

In een petitie roepen Nederlandse organisaties, waaronder Wemos, de Nederlandse regering op om in de volgende regeringsperiode (2021-2025) extra te investeren in ontwikkelingssamenwerking en gezondheid wereldwijd. Ziekten gaan over grenzen heen; de Covid-19-pandemie maakt dit extra zichtbaar. Het is daarom essentieel dat landen samenwerken om de wereld veiliger en gezonder te maken. Sta jij hier ook achter? Teken dan de petitie!

‘Epidemieën zijn vaak illustratief voor onderliggende problemen en dan vooral het gevolg van het jarenlange gebrek aan effectieve investeringen in een sterke en veerkrachtige gezondheidszorg. Toekomstige epidemieën kunnen we alleen voorkomen als álle landen deze investeringen kunnen doen. Daarin moeten we samenwerken op mondiale schaal. Het heeft geen zin om alleen de eigen zorg te verbeteren, en die elders te verwaarlozen – een virusuitbraak elders bereikt ons uiteindelijk toch in deze geglobaliseerde wereld,’ schreef Wemos-directeur Mariëlle Bemelmans afgelopen maart in haar artikel in Vice Versa.

Hoe sterker het gezondheidssysteem, hoe beter het gaat met seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

Daarnaast heeft de pandemie het ‘vaccin-nationalisme’ aangewakkerd, waarvan met name lage- en middeninkomenslanden de dupe zijn geworden, aldus global health advocate Tom Buis. Ook heeft het virus in verschillende landen essentiële gezondheidsdiensten verstoord, zoals die voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten – met als gevolg dat vrouwen en meisjes nog kwetsbaarder zijn geworden. Wemos benadrukt dan ook dat gezondheidssystemen en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn; het is essentieel dat overheden investeren in het versterken van hun gezondheidssystemen. Ook om voldoende voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën.

Laten we lering trekken uit 2020

Het jaar 2020 illustreert op pijnlijke wijze hoe belangrijk het is om structureel te investeren in gezondheid, niet alleen binnen de eigen grenzen, maar ook daarbuiten. Het zou de volgende regering daarom sieren om méér te investeren in ontwikkelingssamenwerking en gezondheid wereldwijd.

Sta je ook achter deze petitie van ONE, Cordaid, Aidsfonds, Amref Flying Doctors, NVTG, Wemos en vele andere? Teken ‘m vandaag nog (klik op de afbeelding hieronder)!

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder

Webinar & rapport 19 april: Hoe coördineren Global Fund, GFF en Gavi hun inzet voor sterke gezondheidssystemen?

08-04-2021

Op 19 april presenteren Wemos en Cordaid – twee leden van de Dutch Global Health Alliance – tijdens een gezamenlijk en interactief webinar de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van ons gezamenlijk rapport over coördinatie tussen de ‘3G’s’ op het gebied van gezondheidssysteemversterking. De 3G’s zijn de Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Global Fund), the Global Alliance for Vaccines and Immunizations (Gavi) en de Global Financing Facility (GFF). Zij zijn de drie grootste mondiale gezondheidsinitiatieven die fondsen werven en toewijzen om de gezondheidssystemen in lage- en middeninkomenslanden te versterken.

Lees verder