Waarom overlijden er in Afrika zoveel vrouwen tijdens hun bevalling?

Maandelijks beantwoordt Wemos vragen over mondiale gezondheidskwesties in de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ van OneWorld magazine. In aflevering 7 staat moedersterfte in Afrika centraal. Want waarom overlijden daar eigenlijk zoveel vrouwen tijdens hun bevalling?

“De helft van de bevallingen gebeurt thuis, zonder verloskundige of gynaecoloog”, vertelt Danny Gotto van People’s Health Movement in Uganda. “Dat verhoogt het risico dat de moeder sterft enorm.” Vooral op het platteland is er een tekort aan geschoolde verloskundigen. En dat is niet makkelijk op te lossen, legt Gotto uit. “Je kunt wel meer verloskundigen opleiden, maar er is niet genoeg geld om ze een baan te geven. De overheid besteedt slechts 8 procent van het totale budget aan gezondheidszorg en daarvan is geboortezorg maar een heel klein onderdeel.”

 

De aanpak van moedersterfte staat mede dankzij internationale afspraken hoog op de ontwikkelingsagenda. Maar moedersterfte staat niet los van andere thema’s zoals het recht van vrouwen om zelf te beslissen over hun lichaam en seksualiteit. “Als er minder vrouwen onbedoeld zwanger worden, heb je minder verloskundigen nodig”, stelt Gotto. “Eigenlijk is dat de snelste en meest goedkope oplossing.”

 

Westerse organisaties kunnen Afrikaanse organisaties als die van Gotto steunen in hun strijd voor betere gezondheidszorg. De eerste stap is volgens Gotto met elkaar in gesprek gaan. “Nodig ons uit, praat met ons. Zolang de bevolking zelf geen stem in dit debat krijgt, is het afwachten wat jullie in het Westen voor ons bedenken.”

 

Lees wat Danny Gotto hier verder over vertelt op OneWorld

Lees de eerdere afleveringen van ‘Gezond de Wereld Rond’

Lees een eerdere blog van Danny Gotto (People’s Health Movement Uganda)

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder