Waarom overlijden er in Afrika zoveel vrouwen tijdens hun bevalling?

Maandelijks beantwoordt Wemos vragen over mondiale gezondheidskwesties in de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ van OneWorld magazine. In aflevering 7 staat moedersterfte in Afrika centraal. Want waarom overlijden daar eigenlijk zoveel vrouwen tijdens hun bevalling?

“De helft van de bevallingen gebeurt thuis, zonder verloskundige of gynaecoloog”, vertelt Danny Gotto van People’s Health Movement in Uganda. “Dat verhoogt het risico dat de moeder sterft enorm.” Vooral op het platteland is er een tekort aan geschoolde verloskundigen. En dat is niet makkelijk op te lossen, legt Gotto uit. “Je kunt wel meer verloskundigen opleiden, maar er is niet genoeg geld om ze een baan te geven. De overheid besteedt slechts 8 procent van het totale budget aan gezondheidszorg en daarvan is geboortezorg maar een heel klein onderdeel.”

 

De aanpak van moedersterfte staat mede dankzij internationale afspraken hoog op de ontwikkelingsagenda. Maar moedersterfte staat niet los van andere thema’s zoals het recht van vrouwen om zelf te beslissen over hun lichaam en seksualiteit. “Als er minder vrouwen onbedoeld zwanger worden, heb je minder verloskundigen nodig”, stelt Gotto. “Eigenlijk is dat de snelste en meest goedkope oplossing.”

 

Westerse organisaties kunnen Afrikaanse organisaties als die van Gotto steunen in hun strijd voor betere gezondheidszorg. De eerste stap is volgens Gotto met elkaar in gesprek gaan. “Nodig ons uit, praat met ons. Zolang de bevolking zelf geen stem in dit debat krijgt, is het afwachten wat jullie in het Westen voor ons bedenken.”

 

Lees wat Danny Gotto hier verder over vertelt op OneWorld

Lees de eerdere afleveringen van ‘Gezond de Wereld Rond’

Lees een eerdere blog van Danny Gotto (People’s Health Movement Uganda)

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder