Waarom overlijden er in Afrika zoveel vrouwen tijdens hun bevalling?

Maandelijks beantwoordt Wemos vragen over mondiale gezondheidskwesties in de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ van OneWorld magazine. In aflevering 7 staat moedersterfte in Afrika centraal. Want waarom overlijden daar eigenlijk zoveel vrouwen tijdens hun bevalling?

“De helft van de bevallingen gebeurt thuis, zonder verloskundige of gynaecoloog”, vertelt Danny Gotto van People’s Health Movement in Uganda. “Dat verhoogt het risico dat de moeder sterft enorm.” Vooral op het platteland is er een tekort aan geschoolde verloskundigen. En dat is niet makkelijk op te lossen, legt Gotto uit. “Je kunt wel meer verloskundigen opleiden, maar er is niet genoeg geld om ze een baan te geven. De overheid besteedt slechts 8 procent van het totale budget aan gezondheidszorg en daarvan is geboortezorg maar een heel klein onderdeel.”

 

De aanpak van moedersterfte staat mede dankzij internationale afspraken hoog op de ontwikkelingsagenda. Maar moedersterfte staat niet los van andere thema’s zoals het recht van vrouwen om zelf te beslissen over hun lichaam en seksualiteit. “Als er minder vrouwen onbedoeld zwanger worden, heb je minder verloskundigen nodig”, stelt Gotto. “Eigenlijk is dat de snelste en meest goedkope oplossing.”

 

Westerse organisaties kunnen Afrikaanse organisaties als die van Gotto steunen in hun strijd voor betere gezondheidszorg. De eerste stap is volgens Gotto met elkaar in gesprek gaan. “Nodig ons uit, praat met ons. Zolang de bevolking zelf geen stem in dit debat krijgt, is het afwachten wat jullie in het Westen voor ons bedenken.”

 

Lees wat Danny Gotto hier verder over vertelt op OneWorld

Lees de eerdere afleveringen van ‘Gezond de Wereld Rond’

Lees een eerdere blog van Danny Gotto (People’s Health Movement Uganda)

Recente Nieuws items

Vijf jaar Global Financing Facility: tijd voor verandering?

10-08-2020

Hoe staat het nu met ​​de Global Financing Facility en haar ambities en doelstellingen, vijf jaar na implementatie in verschillende landen? In hun artikel in het tijdschrift Sexual and Reproductive Health Matters Journal kijken Lisa Seidelmann (voormalig global health advocate Wemos), Myria Koutsoumpa (Wemos), Frederik Federspiel (London School of Hygiene and Tropical Medicine, The People’s Fund for Global Health and Development) en Mit Philips (Artsen Zonder Grenzen) naar de activiteiten en het bestuur van de GFF van de afgelopen jaren. Is het tijd voor verandering?

Lees verder

Nieuwe Oxfam Novib publicatie: verhalen over het beïnvloeden van netwerken

15-07-2020

Een nieuwe publicatie van Oxfam Novib bevat een verzameling van verhalen over het beïnvloeden van netwerken op meerdere thematische gebieden. ‘Beating the Drum: Stories of Influencing Networks’ richt zich onder andere op lessen over partnerschappen, en hoe de betrokken partijen hier hun voordeel uit kunnen halen. Wemos heeft bijgedragen aan de publicatie met een casus over ons werk op de Global Financing Facility (GFF).

Lees verder