blog linda mans wemos global health watch

Wat kunnen we leren van Global Health Strategies van andere landen?

Corinne Hinlopen

 

Het zijn spannende tijden, ook voor mondiale gezondheid.  De uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week zal een belangrijk stempel drukken op de inzet van Nederland voor gezondheid wereldwijd.

Aandacht voor mondiale gezondheid is van groot belang. Investeren in de gezondheid van mensen wereldwijd maakt hen niet alleen gezonder, maar stelt hen ook in staat om onderwijs te volgen of een baan te krijgen (en te behouden). Daardoor neemt armoede af en wordt de economie robuuster.

 

Het belang van een strategie

Zo makkelijk als het is om bovenstaande stelling te onderschrijven, zo moeilijk is het om te bepalen wat een individueel land als Nederland kan of moet doen om bij te dragen aan die mondiale gezondheid. Wemos heeft in dit verband al vaker een lans gebroken voor een Nederlandse strategie voor mondiale gezondheid (hier bijvoorbeeld). Wij geloven dat zo’n strategie richting geeft aan onze inspanningen en dat daardoor de effectiviteit van onze inspanningen toeneemt.

 

Om dit beter te kunnen onderbouwen hebben wij in 2016 een studie laten doen naar enkele reeds bestaande Global Health Strategies, namelijk die van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Noorwegen, Duitsland en de Europese Unie.

 

‘Hoe meer sectoren meedoen hoe coherenter het beleid kan worden. We spreken af wie de regisseur wordt, hier in Nederland en in internationale gremia. We gunnen ieder zijn of haar rol, maar spreken elkaar aan op elkaars verantwoordelijkheden. We signaleren beleidsincoherenties en lossen ze op, waarbij gezondheidsbelangen leidend zijn in de besluitvorming. En tot slot houden we in de gaten dat we samen toewerken naar hetzelfde doel: to leave no one behind,‘ aldus Corinne Hinlopen.

 

Lees hier de publiekssamenvatting van die studie.

Lees hier het opiniestuk voor Vice Versa van Corinne Hinlopen over de voordelen van een Nederlandse Global Health Strategy.

Recente Blog items

‘Blended finance’ in de gezondheidszorg: draagt het bij tot billijke toegang tot gezondheidsdiensten?

31-01-2023

Door Marco Angelo  (global health advocate bij Wemos)

 

De laatste jaren groeit de belangstelling voor het inzetten van ‘blended finance’ om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren. Blended finance is een financiële constructie waarbij publieke middelen worden gecombineerd met particuliere investeringen om meer middelen voor duurzame ontwikkelingsprogramma’s te genereren. Het aantrekken van particuliere investeerders in ontwikkelingsfinanciering kan echter leiden tot onrechtvaardige resultaten. In dit artikel belichten we de gevolgen van blended finance voor gezondheidszorg en benadrukken we het belang van het waarborgen van eerlijke toegang.

 

Lees verder

Drie manieren om duurzame financiering voor gezondheidsbescherming te realiseren

01-06-2022

Door Mariëlle Bemelmans (directeur bij Wemos) en Myria Koutsoumpa (global health advocate bij Wemos)

Bij Wemos vinden we dat systeemverandering een effectievere manier is om health equity (eerlijke toegang tot zorg voor iedereen) te bereiken dan het aanpakken van de individuele elementen van gezondheidssystemen. We waren dan ook verheugd met de uitnodiging van de Belgische ontwikkelingsorganisatie Enabel – die zich richt op (onder andere) het versterken van gezondheidssystemen – om te spreken op de ‘International conference on social health protection’ in Niamey, Niger (10-13 mei). We deelden onze visie over duurzame financiering voor gezondheid en sociale bescherming met vertegenwoordigers uit tien Afrikaanse landen, bi- en multilaterale instellingen, academische instellingen en maatschappelijke organisaties.

Lees verder
nl_NLDutch