Wemos in De Telegraaf: Zolgensma is er dankzij subsidies

1,9 miljoen euro. Dat is de verwachte vraagprijs van het geneesmiddel Zolgensma van het farmaceutisch bedrijf Novartis, waarvoor de goedkeuring eind deze maand zal worden gegeven door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Onze global health advocate Ella Weggen sprak onlangs met De Telegraaf over hoe het huidig medicijnbeleid in Nederland de absurd hoge prijs van 1,9 miljoen euro toestaat.

Zolgensma is een middel voor spinale musculaire atrofie (SMA), een zeldzame spierziekte die de grootste genetische doodsoorzaak is bij zuigelingen. Het medicijn is een vorm van eenmalige gentherapie en geneest kinderen onder de twee jaar na één behandeling van de genetische aandoening. “Nederland moet strengere voorwaarden stellen aan investeringen in Research & Development, zodat nieuwe behandelingen zoals Zolgensma ook echt toegankelijk worden voor diegenen die het nodig hebben”, aldus Ella.

 

Wemos maakt zich hard om te zorgen dat nieuwe geneesmiddelen die mede ontwikkeld zijn met publiek geld, waarvan Zolgensma één van de vele voorbeelden is, ook daadwerkelijk het publieke belang dienen: toegang tot goede en betaalbare geneesmiddelen voor iedereen.

 

Lees hier het hele artikel in de Telegraaf.

Lees meer over ons werk op het gebied van medicijnen op onze website en op ons kennisplatform Wemosresources.org

Benieuwd naar onze overige programma’s? Scroll en klik door ons ‘Year overview 2018

 

Foto: Venus Veldhoen

Recente Nieuws items

Ella Weggen Wemos Kassa BNNVARA

Opnieuw prijsstijging door misbruik weesgeneesmiddelenwet

01-11-2019

Maatschappelijke organisaties en artsen spreken schande van het voornemen van het  farmaceutische bedrijf Lupin Europe om een bestaand medicijn voor een zeldzame spierziekte onder een nieuwe naam en tegen een veel hogere prijs op de markt te brengen. Dat meldt het televisieprogramma Kassa dat zaterdag 2 november uitgebreid aandacht besteedt aan de manier waarop farmaceutische bedrijven de winstmarge verhogen. “Dit is niet te verantwoorden en zelfs verwerpelijk te noemen,” benadrukt Ella Weggen, Global Health Advocate bij Wemos in de uitzending.

Lees verder

BIJEENKOMST: MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORDE MEDICIJNONTWIKKELING, HOE KOMEN WE ER?

15-10-2019

Door de stijgende prijzen van geneesmiddelen wordt de toegang tot medicijnen een steeds groter probleem. Hoe bereiken we een systeem van medicijnenontwikkeling wat gelijke toegang tot redelijk geprijsde geneesmiddelen garandeert? Op dinsdag 5 november organiseerde Wemos samen met Health Action International en de Universiteit van Utrecht de bijeenkomst Licensing and public generated knowledge: Seeking a socially sustainable balance.

Lees verder