Wemos in De Telegraaf: Zolgensma is er dankzij subsidies

1,9 miljoen euro. Dat is de verwachte vraagprijs van het geneesmiddel Zolgensma van het farmaceutisch bedrijf Novartis, waarvoor de goedkeuring eind deze maand zal worden gegeven door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Onze global health advocate Ella Weggen sprak onlangs met De Telegraaf over hoe het huidig medicijnbeleid in Nederland de absurd hoge prijs van 1,9 miljoen euro toestaat.

Zolgensma is een middel voor spinale musculaire atrofie (SMA), een zeldzame spierziekte die de grootste genetische doodsoorzaak is bij zuigelingen. Het medicijn is een vorm van eenmalige gentherapie en geneest kinderen onder de twee jaar na één behandeling van de genetische aandoening. “Nederland moet strengere voorwaarden stellen aan investeringen in Research & Development, zodat nieuwe behandelingen zoals Zolgensma ook echt toegankelijk worden voor diegenen die het nodig hebben”, aldus Ella.

 

Wemos maakt zich hard om te zorgen dat nieuwe geneesmiddelen die mede ontwikkeld zijn met publiek geld, waarvan Zolgensma één van de vele voorbeelden is, ook daadwerkelijk het publieke belang dienen: toegang tot goede en betaalbare geneesmiddelen voor iedereen.

 

Lees hier het hele artikel in de Telegraaf.

Lees meer over ons werk op het gebied van medicijnen op onze website en op ons kennisplatform Wemosresources.org

Benieuwd naar onze overige programma’s? Scroll en klik door ons ‘Year overview 2018

 

Foto: Venus Veldhoen

Recente Nieuws items

ACT-A: doe wat nodig is om Covid-19 effectief te bestrijden

21-10-2021

ACT-A, het wereldwijde samenwerkingsverband om de Covid-19-pandemie te bestrijden, kan en moet meer doen om zijn doel te bereiken. Het kan zijn invloed gebruiken om de eerlijke toegang tot vaccins, medicijnen en testmiddelen aanzienlijk te verbeteren, en om te zorgen voor adequate financiering van gezondheidssystemen, zodat deze medische producten ook daadwerkelijk ingezet kunnen worden. Wemos steunt de dringende aanbevelingen over deze kwesties die de vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld in ACT-A hebben opgesteld.

Lees verder

Nederlandse regering kan belangrijke bijdrage leveren aan wereldwijde bestrijding coronacrisis

18-10-2021

De Nederlandse regering kan dit najaar een belangrijke bijdrage leveren aan het bestrijden van de wereldwijde coronacrisis. Er staan drie internationale topconferenties op de agenda waarop Nederland zijn steun kan uitspreken voor het tijdelijk opheffen van intellectuele eigendomsrechten voor medische producten tegen Covid-19, waaronder vaccins. In een gezamenlijke brief roepen maatschappelijke organisaties Health Action International (HAI), Wemos, Oxfam Novib en Cordaid het kabinet op om politieke daadkracht te tonen.

Lees verder