Wemos in De Telegraaf: Zolgensma is er dankzij subsidies

1,9 miljoen euro. Dat is de verwachte vraagprijs van het geneesmiddel Zolgensma van het farmaceutisch bedrijf Novartis, waarvoor de goedkeuring eind deze maand zal worden gegeven door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Onze global health advocate Ella Weggen sprak onlangs met De Telegraaf over hoe het huidig medicijnbeleid in Nederland de absurd hoge prijs van 1,9 miljoen euro toestaat.

Zolgensma is een middel voor spinale musculaire atrofie (SMA), een zeldzame spierziekte die de grootste genetische doodsoorzaak is bij zuigelingen. Het medicijn is een vorm van eenmalige gentherapie en geneest kinderen onder de twee jaar na één behandeling van de genetische aandoening. “Nederland moet strengere voorwaarden stellen aan investeringen in Research & Development, zodat nieuwe behandelingen zoals Zolgensma ook echt toegankelijk worden voor diegenen die het nodig hebben”, aldus Ella.

 

Wemos maakt zich hard om te zorgen dat nieuwe geneesmiddelen die mede ontwikkeld zijn met publiek geld, waarvan Zolgensma één van de vele voorbeelden is, ook daadwerkelijk het publieke belang dienen: toegang tot goede en betaalbare geneesmiddelen voor iedereen.

 

Lees hier het hele artikel in de Telegraaf.

Lees meer over ons werk op het gebied van medicijnen op onze website en op ons kennisplatform Wemosresources.org

Benieuwd naar onze overige programma’s? Scroll en klik door ons ‘Year overview 2018

 

Foto: Venus Veldhoen

Recente Nieuws items

Watch the plan, watch the GAP!

08-07-2020

In september 2019 lanceerden twaalf multilaterale gezondheids-, ontwikkelings-, en humanitaire agentschappen de ‘Global Action Plan for Healthy Lives and Well-being for All’ (GAP) om landen beter te ondersteunen bij het bereiken van gezondheidsgerelateerde Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Sindsdien zijn er echter weinig ontwikkelingen geweest rondom de GAP en de implementatie ervan. Vandaag publiceert de Watch the GAP! Task Group (waarvan Wemos deel uitmaakt) een paper over de GAP. Sluit de GAP aan op nationaal gezondheidsbeleid, en kunnen landen hier echt iets mee bereiken?

Lees verder

Koninklijke onderscheiding voor Wemos-oprichter Wilbert Bannenberg

03-07-2020

Wilbert Bannenberg, mede-oprichter van Wemos, heeft vandaag zijn koninklijk lintje officieel in ontvangst mogen nemen van de burgemeester van Bergeijk. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen eind april werd Wilbert benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op het gebied van wereldwijde gezondheidszorg en toegang tot geneesmiddelen.

Lees verder