Wemos in debat bij De Balie: Een vaccin voor iedereen?

In een uitzending van De Balie op 7 december voerde Wemos’ global health advocate Tom Buis een debat met Pia Dijkstra (Tweede Kamerlid D66) en Bart van Zijll Langhout (Vice-president Janssen) over de wereldwijde verdeling van een coronavaccin.

Minister de Jonge (VWS) heeft aangegeven dat er vanaf januari in Nederland gevaccineerd gaat worden. Bij goedkeuring door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zullen vaccinontwikkelaars BioNTech/Pfizer en Moderna naar verwachting als eerst een vaccin op de markt brengen. Nederland heeft al een ruim aantal vaccins ingekocht om te helpen bij de bestrijding van het virus. Tijdens het debat werd ingegaan op de vraag of het begrijpelijk is dat Nederland in eerste instantie alleen voor zichzelf inkoopt, of zouden we ook direct vaccins moeten inslaan burgers van armere landen? En hoe zorgen we dat niet alleen de rijke landen en de farmaceutische industrie profiteren van een vaccin?

Tom Buis benadrukte het belang van voorwaarden verbinden aan publieke investeringen met betrekking tot toegankelijkheid, betaalbaarheid en transparantie. “Ik maak me zorgen over wereldwijde beschikbaarheid van een vaccin. De politiek moet meer druk zetten op farmaceutische bedrijven om gebruik te maken van C-TAP ( Covid-19 Technology Access Pool). Het zou ook goed zijn als de farmaceutische industrie via deze route bijdraagt aan het het delen van kennis en intellectueel eigendom. Alleen op deze manier kunnen we voor maximale toegang zorgen”

De uitzending ‘Turning Tables: Een Vaccin voor Iedereen?’ is onderdeel van een reeks uitzendingen van De Balie en Oxfam Novib over de ongekende uitdagingen en unieke kansen in de huidige mondiale crisis door het coronavirus.

Het debat is hier en hieronder (YouTube) terug te kijken.

Lees meer:

Foto: De Balie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder