Wemos in debat bij De Balie: Een vaccin voor iedereen?

In een uitzending van De Balie op 7 december voerde Wemos’ global health advocate Tom Buis een debat met Pia Dijkstra (Tweede Kamerlid D66) en Bart van Zijll Langhout (Vice-president Janssen) over de wereldwijde verdeling van een coronavaccin.

Minister de Jonge (VWS) heeft aangegeven dat er vanaf januari in Nederland gevaccineerd gaat worden. Bij goedkeuring door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zullen vaccinontwikkelaars BioNTech/Pfizer en Moderna naar verwachting als eerst een vaccin op de markt brengen. Nederland heeft al een ruim aantal vaccins ingekocht om te helpen bij de bestrijding van het virus. Tijdens het debat werd ingegaan op de vraag of het begrijpelijk is dat Nederland in eerste instantie alleen voor zichzelf inkoopt, of zouden we ook direct vaccins moeten inslaan burgers van armere landen? En hoe zorgen we dat niet alleen de rijke landen en de farmaceutische industrie profiteren van een vaccin?

Tom Buis benadrukte het belang van voorwaarden verbinden aan publieke investeringen met betrekking tot toegankelijkheid, betaalbaarheid en transparantie. “Ik maak me zorgen over wereldwijde beschikbaarheid van een vaccin. De politiek moet meer druk zetten op farmaceutische bedrijven om gebruik te maken van C-TAP ( Covid-19 Technology Access Pool). Het zou ook goed zijn als de farmaceutische industrie via deze route bijdraagt aan het het delen van kennis en intellectueel eigendom. Alleen op deze manier kunnen we voor maximale toegang zorgen”

De uitzending ‘Turning Tables: Een Vaccin voor Iedereen?’ is onderdeel van een reeks uitzendingen van De Balie en Oxfam Novib over de ongekende uitdagingen en unieke kansen in de huidige mondiale crisis door het coronavirus.

Het debat is hier en hieronder (YouTube) terug te kijken.

Lees meer:

Foto: De Balie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Onderzoek: Moderna maakt hoge winsten met belastinggeld en ontwijkt belasting

13-07-2021

Moderna, producent van Covid-19-vaccins, ontwijkt belastingen op de winst die het verdient met miljarden aan belastinggeld. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in samenwerking met Wemos. Eerst ontvangt het bedrijf overheidssubsidies voor de ontwikkeling van zijn vaccin, vervolgens verkoopt het de vaccins aan overheden tegen hoge prijzen, en uiteindelijk sluist het de winst grotendeels weg naar belastingparadijzen. Wemos en SOMO roepen overheden op om voorwaarden te verbinden aan publieke investeringen in de ontwikkeling van vaccins en medicijnen, om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van deze producten te waarborgen.

Lees verder