Wemos in debat bij De Balie: Een vaccin voor iedereen?

In een uitzending van De Balie op 7 december voerde Wemos’ global health advocate Tom Buis een debat met Pia Dijkstra (Tweede Kamerlid D66) en Bart van Zijll Langhout (Vice-president Janssen) over de wereldwijde verdeling van een coronavaccin.

Minister de Jonge (VWS) heeft aangegeven dat er vanaf januari in Nederland gevaccineerd gaat worden. Bij goedkeuring door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zullen vaccinontwikkelaars BioNTech/Pfizer en Moderna naar verwachting als eerst een vaccin op de markt brengen. Nederland heeft al een ruim aantal vaccins ingekocht om te helpen bij de bestrijding van het virus. Tijdens het debat werd ingegaan op de vraag of het begrijpelijk is dat Nederland in eerste instantie alleen voor zichzelf inkoopt, of zouden we ook direct vaccins moeten inslaan burgers van armere landen? En hoe zorgen we dat niet alleen de rijke landen en de farmaceutische industrie profiteren van een vaccin?

Tom Buis benadrukte het belang van voorwaarden verbinden aan publieke investeringen met betrekking tot toegankelijkheid, betaalbaarheid en transparantie. “Ik maak me zorgen over wereldwijde beschikbaarheid van een vaccin. De politiek moet meer druk zetten op farmaceutische bedrijven om gebruik te maken van C-TAP ( Covid-19 Technology Access Pool). Het zou ook goed zijn als de farmaceutische industrie via deze route bijdraagt aan het het delen van kennis en intellectueel eigendom. Alleen op deze manier kunnen we voor maximale toegang zorgen”

De uitzending ‘Turning Tables: Een Vaccin voor Iedereen?’ is onderdeel van een reeks uitzendingen van De Balie en Oxfam Novib over de ongekende uitdagingen en unieke kansen in de huidige mondiale crisis door het coronavirus.

Het debat is hier en hieronder (YouTube) terug te kijken.

Lees meer:

Foto: De Balie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder

Webinar & rapport 19 april: Hoe coördineren Global Fund, GFF en Gavi hun inzet voor sterke gezondheidssystemen?

08-04-2021

Op 19 april presenteren Wemos en Cordaid – twee leden van de Dutch Global Health Alliance – tijdens een gezamenlijk en interactief webinar de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van ons gezamenlijk rapport over coördinatie tussen de ‘3G’s’ op het gebied van gezondheidssysteemversterking. De 3G’s zijn de Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Global Fund), the Global Alliance for Vaccines and Immunizations (Gavi) en de Global Financing Facility (GFF). Zij zijn de drie grootste mondiale gezondheidsinitiatieven die fondsen werven en toewijzen om de gezondheidssystemen in lage- en middeninkomenslanden te versterken.

Lees verder