Wemos in debat bij De Balie: Een vaccin voor iedereen?

In een uitzending van De Balie op 7 december voerde Wemos’ global health advocate Tom Buis een debat met Pia Dijkstra (Tweede Kamerlid D66) en Bart van Zijll Langhout (Vice-president Janssen) over de wereldwijde verdeling van een coronavaccin.

Minister de Jonge (VWS) heeft aangegeven dat er vanaf januari in Nederland gevaccineerd gaat worden. Bij goedkeuring door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zullen vaccinontwikkelaars BioNTech/Pfizer en Moderna naar verwachting als eerst een vaccin op de markt brengen. Nederland heeft al een ruim aantal vaccins ingekocht om te helpen bij de bestrijding van het virus. Tijdens het debat werd ingegaan op de vraag of het begrijpelijk is dat Nederland in eerste instantie alleen voor zichzelf inkoopt, of zouden we ook direct vaccins moeten inslaan burgers van armere landen? En hoe zorgen we dat niet alleen de rijke landen en de farmaceutische industrie profiteren van een vaccin?

Tom Buis benadrukte het belang van voorwaarden verbinden aan publieke investeringen met betrekking tot toegankelijkheid, betaalbaarheid en transparantie. “Ik maak me zorgen over wereldwijde beschikbaarheid van een vaccin. De politiek moet meer druk zetten op farmaceutische bedrijven om gebruik te maken van C-TAP ( Covid-19 Technology Access Pool). Het zou ook goed zijn als de farmaceutische industrie via deze route bijdraagt aan het het delen van kennis en intellectueel eigendom. Alleen op deze manier kunnen we voor maximale toegang zorgen”

De uitzending ‘Turning Tables: Een Vaccin voor Iedereen?’ is onderdeel van een reeks uitzendingen van De Balie en Oxfam Novib over de ongekende uitdagingen en unieke kansen in de huidige mondiale crisis door het coronavirus.

Het debat is hier en hieronder (YouTube) terug te kijken.

Lees meer:

Foto: De Balie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder