Wemos in EenVandaag: prijsverhoging medicijn is misbruik van monopoliepositie farmabedrijf

1/7/2019 - Nieuws

Met de plotselinge prijsverhoging van het medicijn Priadel maakt het farmaceutisch bedrijf Essential Pharma misbruik van zijn monopoliepositie. Dit stelt Ella Weggen (global health advocate bij Wemos) in een uitzending van EenVandaag.

EenVandaag sprak Ella Weggen naar aanleiding van een artikel dat de Volkskrant op 30 juni publiceerde. De krant schreef dat Essential Pharma vorige week donderdag had laten weten Priadel drie keer zo duur te maken; de prijs stijgt van €4,76 naar €15,78. Hierdoor moeten patiënten met ernstige depressies en bipolaire stoornissen vanaf volgende week een eigen bijdrage betalen om hun medicijngebruik te bekostigen.

Binnen de marges van de wet, maar toch ethisch onverantwoord

Volgens Ella maakt het bedrijf misbruik van zijn zelfgecreëerde monopoliepositie. Patiënten zijn hier de dupe van. ‘Nu zij het medicijn uit eigen zak moeten betalen worden de risico’s voor patiënten groter door ontregeling van de medicatie. En dat leidt weer tot hogere kosten voor de GGZ,’ aldus Ella. ‘Er is geen transparantie over de prijsopbouw en ook geen rechtvaardiging van de plotselinge prijsverhoging,’ zegt ze. ‘‘Ook al is dit binnen de marges van de wet geneesmiddelenprijzen, ik vind dit onbetamelijk, en ethisch onverantwoord.’

Farmabedrijven hebben een maatschappelijke én juridische zorgplicht

Ella benadrukt dat Wemos hoopt dat minister Bruins van Medische Zorg, in samenwerking met andere EU-landen, wetgeving zal maken die transparantie van kosten en prijzen van medicijnen vereist, zodat we eerlijke en goed onderbouwde prijzen krijgen (zie deze briefing van Medicines Law & Policy voor de mogelijkheden op EU-niveau). “Ook vind ik dat de rechter moet oordelen over bedrijven, die in mijn ogen een maatschappelijke en juridische zorgplicht hebben”, aldus Ella.

Wemos vindt dat de overheid moet optreden tegen dit soort excessen en transparantie van de kostenopbouw moet eisen, om de plotselinge prijsstijging te kunnen verantwoorden. De stichting Farma ter Verantwoording is van mening dat dit soort farmabedrijven een maatschappelijke en juridisch afdwingbare zorgplicht heeft en stuurt aan op een rechterlijk oordeel bij het niet naleven van deze zorgplicht.

Lees het artikel en bekijk de uitzending terug op ÉenVandaag en NPOStart

Lees het artikel in de Volkskrant: ‘Verbijstering bij psychiaters over plotse prijsverhoging essentieel medicijn voor bipolaire patiënten

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube