Wemos roept op tot blijvend verbod op schadelijke stoffen

Wemos heeft samen met WECF en PAN Europe staatssecretaris Mansveld in een brief verzocht om tijdens de vergadering van de REACH-comité op 22 en 23 september tegen de ratificatie van het blijvend gebruik van een aantal schadelijke stoffen te stemmen.

Het gaat om DEHP (voor het produceren van gerecyclede pvc-artikelen), HBCDD (voor het produceren van vlamvertragend polystyreen) en loodchromaat pigmenten. Wij vinden dat ratificatie van deze stoffen uit dient te blijven. DEHP is een bekende toxische (toxische) substantie, een ftalaat, en staat op de REACH-kandidatenlijst. De Deense overheid stelt voor de stof als hormoonverstorend aan te merken en het op te nemen op de REACH-lijst van stoffen met een zeer hoog risico (SHVC).

De Europese regelgeving verbiedt op dit moment het gebruik van DEHP in speelgoed en artikelen voor de verzorging van kinderen.Toch komen kinderen nog dikwijls in aanraking met ftalaten, want textiel, schoenen, autozitjes en andere consumentenproducten bevatten de stof nog steeds.

Update 21 oktober 2015: In antwoord op onze brief vermeldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat het de verzoeken van de producenten van de schadelijke (hormoonverstorende) stoffen wil inwilligen op basis van sociaaleconomische en politieke argumenten. Wij vinden het geen goede zaak dat deze stoffen alsnog op de markt mogen komen terwijl de ECHA advies geeft dit niet te doen.
Lees de brief aan staatssecretaris Mansveld
Lees het antwoord van het ministerie van Infrastructuur en Milieu

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch