Wemos verwelkomt drie nieuwe raad van toezicht-leden

Wemos is verheugd met de komst van drie nieuwe leden van de raad van toezicht: Ingrid van de Stadt, Ruud van den Hurk en Thomas van den Akker. Met hun vakinhoudelijke expertise, relevante netwerken en ervaring zullen zij actief meedenken over de koers van onze organisatie en bijdragen aan het verder verstevigen van onze positie en (internationale) ambities op gezondheid. De drie nieuwe leden zullen per april 2021 toetreden tot onze raad van toezicht.

Ingrid van de Stadt is momenteel werkzaam als Regional Marketing Director Emerging Markets bij Elsevier in Amsterdam. Als senior marketingexpert heeft ze meer dan 30 jaar ervaring in het internationale wetenschapsveld en bedrijfsleven, evenals in strategische communicatie richting (publieke) organisaties. Ze heeft ruim 30 jaar leiding gegeven aan interculturele, dynamische teams bij Elsevier. Ze begon haar carrière bij Lifecodes Corp. en Regeneron Pharmaceuticals in de Verenigde Staten. Van de Stadt studeerde Biologie aan de Universiteit van Utrecht en heeft daarna managementopleidingen gevolgd aan de Northwestern University in Chicago (Verenigde Staten), Universiteit Groningen en Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar aandachtsgebied binnen de raad van toezicht zal communicatie zijn.

Ruud van den Hurk was van 2008 tot begin 2020 uitvoerend directeur bij ActionAid in Amsterdam. Daarvoor heeft hij leiding gegeven aan verschillende organisaties binnen en buiten Nederland, zoals Simavi, International Care and Relief (Verenigd Koninkrijk) en InterAid (Kenia). Met een achtergrond in telecommunicatie heeft hij ook in het bedrijfsleven gewerkt in Oost-Afrika. Van den Hurk studeerde Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij treedt toe als lid met als focus bestuur en financiën en zal deelnemen aan de auditcommissie.

Thomas van den Akker is werkzaam als hoogleraar Global Maternal Health aan de Vrije Universiteit Amsterdam en als gynaecoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum. Eerder werkte hij vier jaar in Malawi, als arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde. Daarnaast heeft hij een aantal jaren gewerkt voor Artsen Zonder Grenzen. Van den Akker studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 2012 op zijn proefschrift ‘Medical mirrors: maternal care in a Malawian district’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sindsdien is hij als wetenschapper en (co-)promotor betrokken bij projecten rond reproductieve gezondheidszorg in veel verschillende landen, vooral in zuidelijk Afrika. Thomas’ aandachtsgebied zal global health zijn.

Onze raad van toezicht bestaat (normaliter) uit vijf leden: een voorzitter, een secretaris en drie algemene leden. Met de komst van de drie nieuwe leden zullen twee huidige leden – Bart Bosveld en Jannie Riteco – de raad verlaten. Eind 2021 zal ook Joep Verboeket zijn functie als lid neerleggen. Hierna zal de raad wederom bestaan uit vijf leden, samen met Ed Rütters en Lejo van der Heiden.

Wemos bedankt de vertrekkende leden Bosveld en Riteco voor hun inzet en betrokkenheid bij onze organisatie in de afgelopen jaren! En aan de drie nieuwe leden: van harte welkom bij Wemos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder

Webinar & rapport 19 april: Hoe coördineren Global Fund, GFF en Gavi hun inzet voor sterke gezondheidssystemen?

08-04-2021

Op 19 april presenteren Wemos en Cordaid – twee leden van de Dutch Global Health Alliance – tijdens een gezamenlijk en interactief webinar de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van ons gezamenlijk rapport over coördinatie tussen de ‘3G’s’ op het gebied van gezondheidssysteemversterking. De 3G’s zijn de Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Global Fund), the Global Alliance for Vaccines and Immunizations (Gavi) en de Global Financing Facility (GFF). Zij zijn de drie grootste mondiale gezondheidsinitiatieven die fondsen werven en toewijzen om de gezondheidssystemen in lage- en middeninkomenslanden te versterken.

Lees verder