De Wereldgezondheidsorganisatie die we willen

Binnenkort kiest de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een nieuwe directeur-generaal. Een groot aantal maatschappelijke organisaties is bezorgd over de criteria waarop lidstaten hun keuze baseren. Worden ze geleid door de behoefte voor een deskundige leider of door andere, geopolitieke interesses?

Op initiatief van de Geneva Global Health Hub doen maatschappelijke organisaties beroep op de lidstaten. De verkiezing van de nieuwe directeur-generaal is een belangrijk keuzemoment voor de koers die de WHO de komende jaren zal varen. Onze hoop is dat de WHO haar leidende rol in mondiale gezondheid herpakt en dit doet vanuit mensenrechtenperspectief. Daarbij is speciale aandacht voor basisgezondheid wereldwijd onmisbaar.

 

Vandaag vindt in Génève een discussiebijeenkomst plaats met de drie kandidaten voor de directeurspost. De nieuwe directeur-generaal wordt gekozen tijdens de World Health Assembly in mei 2017.

 

De brief van maatschappelijke organisaties volgt op een bijeenkomst van maatschappelijke organisaties in januari 2017.

 

Lees hier de brief van maatschappelijke organisaties: ‘The WHO we want and the leadership WHO needs’.

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch