WHO kiest een nieuwe directeur-generaal

Deze week vindt in Genève de 70e World Health Assembly van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) plaats. Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst komen alle WHO-lidstaten bijeen. Dit is ook de week waarin de WHO een nieuwe directeur-generaal kiest. In een interview met Medisch Contact sprak Wemos-directeur Mariëlle Bemelmans over welke eigenschappen de nieuwe WHO-leider nodig heeft.

De nieuwe kandidaat zal dr. Margaret Chan opvolgen, die sinds 2006 de WHO directeur-generaal is. Medisch Contact sprak Mariëlle over welke uitdagingen de nieuwe directeur-generaal te wachten zal staan, en wat dit betekent voor zijn of haar gewenste profiel en eigenschappen. Epidemieën van de afgelopen jaren, zoals zika en ebola, en opkomende economieën waarin steeds meer ‘welvaartziektes’ voorkomen maken de omstandigheden waarin de WHO moet werken steeds complexer. Bovendien zijn ziektes zoals malaria, TB en HIV nog altijd grote uitdagingen.

 

Sterke leider

Volgens Mariëlle heeft de WHO daarom vooral een sterke leider nodig. ‘We spreken ons niet uit voor een bepaalde kandidaat, maar we hopen wel dat hij of zij zich sterk maakt voor gelijke toegang tot zorg wereldwijd. Het zou goed zijn als de nieuwe WHO-leider daarbij ook over de grenzen van de gezondheidszorgsector durft te kijken naar onder andere sociale en economische determinanten van gezondheid. Het is cruciaal dat de ongelijkheid van toegang tot gezondheidszorg wereldwijd wordt aangepakt.’ Het is ook essentieel dat landencapaciteit vergroot wordt. ‘Alleen op die manier kan de WHO snel inspringen als er snel moet worden gereageerd bij een epidemie,’ aldus Mariëlle.

 

De WHO die we willen

Eerder deden Wemos en andere organisaties op initiatief van Geneva Global Health Hub een beroep op WHO-lidstaten om de juiste directeur-generaal te kiezen die ook de integriteit en geloofwaardigheid van de organisatie waarborgt. Juist in deze tijden, waarin bedrijven en private actoren zich ook steeds meer in het WHO-landschap willen mengen, zijn dergelijke waarden essentieel. ‘De WHO moet onafhankelijk blijven,’ zegt Mariëlle.

 

 

Lees het volledige interview in Medisch Contact

Lees hier de gezamenlijke brief van Wemos en andere organisaties aan de WHO over leiderschap: ‘The WHO we want and need

Wemos-pleitbezorgers Corinne Hinlopen en Barbara Fienieg schreven een blog over het nieuwe WHO-leiderschap voor de NPHF nieuwsbrief. Lees ‘m hier

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch