Voor de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ van OneWorld beantwoordt Wemos iedere maand lezersvragen over wereldwijde gezondheidskwesties. Aflevering 6 gaat over antibioticaresistentie. Zijn er straks nog antibiotica die werken?
Resistente bacteriën komen steeds vaker voor doordat er wereldwijd zoveel antibiotica gebruikt worden om ziektes bij mensen en vee te bestrijden. Doordat bacteriën aan de antibiotica wennen, werken deze medicijnen niet meer. Tegenwoordig is er in Nederland voorlichting over voorzichtig gebruik en zijn artsen terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. In veel landen is er echter ruimte voor verbetering. In Afrikaanse landen, waar antibiotica langs de kant van de weg worden verkocht als wondermiddel, komt onzorgvuldig gebruik vaak voor, en in Zuid-Europese landen schrijven artsen minder voorzichtig voor.
‘Helaas laten resistente bacteriën zich niet tegenhouden door grenzen. Ze reizen mee met passagiers en kunnen bijvoorbeeld op geïmporteerde etenswaren zitten. Gemma Buckland-Merrett (onderzoeker bij Health Action International): “Iedereen moet toegang krijgen tot antibiotica, maar die moeten wel op verstandige wijze ingezet en gebruikt. Dat vraagt om goede artsen en een goede gezondheidszorg.”’
Lees verder op OneWorld: ‘Zijn er straks nog antibiotica die werken?’
Lees hier de eerdere afleveringen van ‘Gezond de wereld rond’