Zijn er straks nog antibiotica die werken?

Voor de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ van OneWorld beantwoordt Wemos iedere maand lezersvragen over wereldwijde gezondheidskwesties. Aflevering 6 gaat over antibioticaresistentie. Zijn er straks nog antibiotica die werken?

Resistente bacteriën komen steeds vaker voor doordat er wereldwijd zoveel antibiotica gebruikt worden om ziektes bij mensen en vee te bestrijden. Doordat bacteriën aan de antibiotica wennen, werken deze medicijnen niet meer. Tegenwoordig is er in Nederland voorlichting over voorzichtig gebruik en zijn artsen terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. In veel landen is er echter ruimte voor verbetering. In Afrikaanse landen, waar antibiotica langs de kant van de weg worden verkocht als wondermiddel, komt onzorgvuldig gebruik vaak voor, en in Zuid-Europese landen schrijven artsen minder voorzichtig voor.

 

‘Helaas laten resistente bacteriën zich niet tegenhouden door grenzen. Ze reizen mee met passagiers en kunnen bijvoorbeeld op geïmporteerde etenswaren zitten. Gemma Buckland-Merrett (onderzoeker bij Health Action International): “Iedereen moet toegang krijgen tot antibiotica, maar die moeten wel op verstandige wijze ingezet en gebruikt. Dat vraagt om goede artsen en een goede gezondheidszorg.”’

 

Lees verder op OneWorld: ‘Zijn er straks nog antibiotica die werken?’

Lees hier de eerdere afleveringen van ‘Gezond de wereld rond’

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch