Zo kunnen Nederland en de EU zorgen voor gelijke toegang tot medicijnen

Waarom zijn (sommige) medicijnen zo duur? Hoe worden geneesmiddelen ontwikkeld in Nederland en hoe draagt ​​dit systeem bij aan ongelijke toegang tot medicijnen? Onze nieuwe infographic laat zien hoe het systeem van medicijnontwikkeling in elkaar zit, en waarom Wemos vindt dat de EU en de Nederlandse overheid meer kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen in de samenleving gelijke toegang tot medicijnen heeft.

De afgelopen jaren zijn de prijzen van sommige (nieuwe) medicijnen zo gestegen, dat eerlijke toegang tot deze medicijnen op het spel staat. Gebrek aan transparantie over onderzoeks- en ontwikkelingskosten en marktexclusiviteit van farmaceutische bedrijven zijn hier enkele redenen voor. Ook is er geen transparantie over medicijnprijzen tussen EU-landen onderling. Hoge prijzen zijn het gevolg, met als  (ongewenst) resultaat geen of ongelijke toegang tot medicijnen. Als er toch toegang is, bijvoorbeeld via de zorgverzekering, dan brengt dit weer hoge kosten met zich mee voor de samenleving.

 

Infographic: The system of medicine development

 

De infographic laat zien wat Wemos vindt dat de EU en Nederland kunnen doen om ervoor te zorgen dat alle burgers gelijke toegang tot medicijnen hebben. Global health advocate Ella Weggen: ‘Ze zouden wetten kunnen aannemen om te garanderen dat onderzoeks- en ontwikkelingskosten en prijzen transparant zijn, en zorgen voor gezonde concurrentie. Ze zouden concurrentieverstorend gedrag moeten voorkomen. Verder moeten zij voorwaarden verbinden aan licenties voor medicijnen die met publiek geld zijn ontwikkeld. Tenslotte is er behoefte aan betere en transparante samenwerking tussen landen bij de onderhandelingen over medicijnprijzen.’

 

Lees meer over ons medicijnen-programma
Kom naar het debat Farma’s Other Futures in de Rode Hoed op 16 mei!

Ga naar ons kennisplatform voor meer infographics & andere Wemos-publicaties

 

Recente Nieuws items

2019: een veelbewogen jaar!

28-05-2020

Met grote trots presenteren we ons jaaroverzicht 2019. Het was ook het jaar van ons 40-jarig jubileum, waarin we terugblikten op onze geschiedenis en successen als organisatie van de afgelopen vier decennia. Benieuwd naar de hoogtepunten van onze programma’s, onze media-momenten, nieuwe samenwerkingen en de feestelijke dag van ons jubileumcongres? Neem dan gauw een kijkje in ons interactieve jaaroverzicht!

Lees verder