Zo kunnen Nederland en de EU zorgen voor gelijke toegang tot medicijnen

Waarom zijn (sommige) medicijnen zo duur? Hoe worden geneesmiddelen ontwikkeld in Nederland en hoe draagt ​​dit systeem bij aan ongelijke toegang tot medicijnen? Onze nieuwe infographic laat zien hoe het systeem van medicijnontwikkeling in elkaar zit, en waarom Wemos vindt dat de EU en de Nederlandse overheid meer kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen in de samenleving gelijke toegang tot medicijnen heeft.

De afgelopen jaren zijn de prijzen van sommige (nieuwe) medicijnen zo gestegen, dat eerlijke toegang tot deze medicijnen op het spel staat. Gebrek aan transparantie over onderzoeks- en ontwikkelingskosten en marktexclusiviteit van farmaceutische bedrijven zijn hier enkele redenen voor. Ook is er geen transparantie over medicijnprijzen tussen EU-landen onderling. Hoge prijzen zijn het gevolg, met als  (ongewenst) resultaat geen of ongelijke toegang tot medicijnen. Als er toch toegang is, bijvoorbeeld via de zorgverzekering, dan brengt dit weer hoge kosten met zich mee voor de samenleving.

 

Infographic: The system of medicine development

 

De infographic laat zien wat Wemos vindt dat de EU en Nederland kunnen doen om ervoor te zorgen dat alle burgers gelijke toegang tot medicijnen hebben. Global health advocate Ella Weggen: ‘Ze zouden wetten kunnen aannemen om te garanderen dat onderzoeks- en ontwikkelingskosten en prijzen transparant zijn, en zorgen voor gezonde concurrentie. Ze zouden concurrentieverstorend gedrag moeten voorkomen. Verder moeten zij voorwaarden verbinden aan licenties voor medicijnen die met publiek geld zijn ontwikkeld. Tenslotte is er behoefte aan betere en transparante samenwerking tussen landen bij de onderhandelingen over medicijnprijzen.’

 

Lees meer over ons medicijnen-programma
Kom naar het debat Farma’s Other Futures in de Rode Hoed op 16 mei!

Ga naar ons kennisplatform voor meer infographics & andere Wemos-publicaties

 

Recente Nieuws items

Ons 40-jarig jubileumcongres: een dag vol inspiratie!

11-09-2019

Met veel trots en enthousiasme vierden we vorige week vrijdag, samen met onze gasten, ons 40-jarig bestaan met ons jubileumcongres ‘Global health: everybody’s concern, everybody’s business’ in COMM in Den Haag. We bespraken 40 jaar inzet voor het recht op gezondheid wereldwijd, huidige trends in het global health-landschap, en uitdagingen voor de toekomst. Het gevarieerde publiek – bestaande uit onder andere Wemos-oprichters, partnerorganisaties, beleidsmakers en studenten – zorgde voor een dynamische, inspirerende middag!

Lees verder

Wemos in EenVandaag: rechtszaak Menzis vs. AstraZeneca

03-09-2019

“Deze rechtszaak is enorm belangrijk. Nog nooit eerder heeft een zorgverzekeraar in Nederland een rechtszaak tegen een farmaceut aangespannen vanwege het onterecht vasthouden aan een patent.” Dit stelt global health advocate Ella Weggen in een uitzending van EenVandaag over de uitspraak van de rechtszaak Menzis versus AstraZeneca, die morgen plaatsvindt.

Lees verder