Zorg en medicijnen zijn geen luxegoederen

Ella Weggen

 

Op een conferentie in Berlijn komen deze week organisaties vanuit alle hoeken van de wereld bijeen om te praten over een basisrecht dat we allemaal hebben: medicijnen en zorg. Er wordt besproken hoe je effectief lobby voert, of een geslaagde campagne start om misstanden van de farmaceutische industrie aan de kaak te stellen. Als bezoeker krijg ik een indruk van het medicijnenbeleid in Duitsland. Ik kijk ernaar uit.

De aanwezige organisaties maken zich zorgen over de hoge medicijnprijzen in zowel westerse als laag-inkomenslanden. We vergaderen over hoe we het systeem moeten veranderen om toegang tot levensreddende medicijnen te verbeteren. Door bijvoorbeeld het Europees beleid op het gebied van research & development te veranderen, of patenten aan te pakken.

 

Schrikbeeld voor Europa: Amerika

Bij het diner gisteravond merkte ik gelijk dat ik in een bevlogen groep ben terechtgekomen. Op de vraag wat je zou veranderen als je premier van je land was, was het antwoord vrijwel eensgezind: het zorgstelsel. Opvallend was dat Amerika telkens naar voren kwam als het land waar je niet wil wonen als het gaat om zorg. Het is het schrikbeeld voor Europa, het land waar zorg onbetaalbaar is en de medicijnenprijzen de pan uit vliegen. Daarnaast zijn de prijzen totaal onvoorspelbaar: ze verschillen bijvoorbeeld van apotheek tot apotheek. Als we medicijnprijzen aan de markt overlaten, maar wel een monopoliepositie geven aan de patenthouder, hebben farmaceutische bedrijven vrij spel wat betreft de vraagprijs.

 

Geen luxe, maar een basisbehoefte

Het is daarom van groot belang dat de overheid het heft in handen neemt en regels bepaalt om medicijnen toegankelijk te houden – voor iedereen. In Nederland vonden we het vanzelfsprekend dat zorg door de overheid wordt geregeld; denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen (niet aan zorgverzekeraars). Maar een van de belangrijkste onderdelen in de zorg – medicijnen – laten we juist over aan de markt. In mijn ogen zijn medicijnen echter evengoed een publiek goed – een basisbehoefte – en niet een luxegoed dat alleen de rijken zich kunnen veroorloven.

 

(Nog) niet in Europa?

Europa gaat richting een systeem van liberalisering en het lijkt er op dat bedrijven het ook hier steeds meer voor het zeggen krijgen. Gelukkig is het echter nog niet zo ver, en ik hoop ook van harte dat we die tendens tegengaan door zorg en medicijnen als basisrecht te zien. Medicijnen moeten betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen. Eindconclusie van het etentje gisteravond: wees blij dat je niet in Amerika woont.

 

 

Voor meer informatie, ga naar European Alliance for Responsible R&D and Affordable Medicines

Lees wat wij doen op het gebied van medicijnen

Tags:

Recente Blog items

Drie manieren om duurzame financiering voor gezondheidsbescherming te realiseren

01-06-2022

Door Mariëlle Bemelmans (directeur bij Wemos) en Myria Koutsoumpa (global health advocate bij Wemos)

Bij Wemos vinden we dat systeemverandering een effectievere manier is om health equity (eerlijke toegang tot zorg voor iedereen) te bereiken dan het aanpakken van de individuele elementen van gezondheidssystemen. We waren dan ook verheugd met de uitnodiging van de Belgische ontwikkelingsorganisatie Enabel – die zich richt op (onder andere) het versterken van gezondheidssystemen – om te spreken op de ‘International conference on social health protection’ in Niamey, Niger (10-13 mei). We deelden onze visie over duurzame financiering voor gezondheid en sociale bescherming met vertegenwoordigers uit tien Afrikaanse landen, bi- en multilaterale instellingen, academische instellingen en maatschappelijke organisaties.

Lees verder

Noodzaak voor gelijke toegang tot zorg: publieke financiering voor het publieke belang

07-04-2022

Door Marco Angelo, pleitbezorger mondiale gezondheid bij Wemos

Vandaag op Wereldgezondheidsdag moeten we het hebben over het oplossen van een grote bedreiging voor universele en rechtvaardige toegang tot gezondheidszorg: commercialisering. Winstbejag is in veel landen de norm geworden in de gezondheidszorg. Een focus op winst maakt zorg te duur voor armere bevolkingsgroepen en leidt niet per se tot het aanpakken van de meest dringende medische behoeften. Om universele en rechtvaardige toegang te realiseren, moeten regeringen en multilaterale organisaties en fondsen prioriteit geven aan publieke financiering van zorgstelsels die het algemeen belang dienen.

Lees verder
nl_NLDutch