Op een conferentie in Berlijn komen deze week organisaties vanuit alle hoeken van de wereld bijeen om te praten over een basisrecht dat we allemaal hebben: medicijnen en zorg. Er wordt besproken hoe je effectief lobby voert, of een geslaagde campagne start om misstanden van de farmaceutische industrie aan de kaak te stellen. Als bezoeker krijg ik een indruk van het medicijnenbeleid in Duitsland. Ik kijk ernaar uit.
De aanwezige organisaties maken zich zorgen over de hoge medicijnprijzen in zowel westerse als laag-inkomenslanden. We vergaderen over hoe we het systeem moeten veranderen om toegang tot levensreddende medicijnen te verbeteren. Door bijvoorbeeld het Europees beleid op het gebied van research & development te veranderen, of patenten aan te pakken.
Schrikbeeld voor Europa: Amerika
Bij het diner gisteravond merkte ik gelijk dat ik in een bevlogen groep ben terechtgekomen. Op de vraag wat je zou veranderen als je premier van je land was, was het antwoord vrijwel eensgezind: het zorgstelsel. Opvallend was dat Amerika telkens naar voren kwam als het land waar je niet wil wonen als het gaat om zorg. Het is het schrikbeeld voor Europa, het land waar zorg onbetaalbaar is en de medicijnenprijzen de pan uit vliegen. Daarnaast zijn de prijzen totaal onvoorspelbaar: ze verschillen bijvoorbeeld van apotheek tot apotheek. Als we medicijnprijzen aan de markt overlaten, maar wel een monopoliepositie geven aan de patenthouder, hebben farmaceutische bedrijven vrij spel wat betreft de vraagprijs.
Geen luxe, maar een basisbehoefte
Het is daarom van groot belang dat de overheid het heft in handen neemt en regels bepaalt om medicijnen toegankelijk te houden – voor iedereen. In Nederland vonden we het vanzelfsprekend dat zorg door de overheid wordt geregeld; denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen (niet aan zorgverzekeraars). Maar een van de belangrijkste onderdelen in de zorg – medicijnen – laten we juist over aan de markt. In mijn ogen zijn medicijnen echter evengoed een publiek goed – een basisbehoefte – en niet een luxegoed dat alleen de rijken zich kunnen veroorloven.
(Nog) niet in Europa?
Europa gaat richting een systeem van liberalisering en het lijkt er op dat bedrijven het ook hier steeds meer voor het zeggen krijgen. Gelukkig is het echter nog niet zo ver, en ik hoop ook van harte dat we die tendens tegengaan door zorg en medicijnen als basisrecht te zien. Medicijnen moeten betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen. Eindconclusie van het etentje gisteravond: wees blij dat je niet in Amerika woont.
Voor meer informatie, ga naar European Alliance for Responsible R&D and Affordable Medicines
Lees wat wij doen op het gebied van medicijnen