Zorgpersoneel in Uganda: paradoxen en dilemma’s in het beleid

Maar één bekwame zorgverlener per 1000 inwoners, in een land dat 40 miljoen inwoners telt. Zorguitgaven van 51 Amerikaanse dollar per inwoner, waarvan maar 8 dollar uit het overheidsbudget komt. Er is geen twijfel aan dat Uganda kampt met een enorm tekort aan zorgpersoneel – en dit al jarenlang. De gevolgen hiervan zijn desastreus, vooral als het gaat om de publieke gezondheid en daaraan gerelateerde indicatoren, zoals moedersterftecijfers. In ons landenrapport en advocacy brief geven we naast een analyse van deze cijfers en de crisis in Uganda ook beleidsaanbevelingen gericht aan donoren en de Ugandese overheid.

We werkten samen met onze partner African Center for Global Health and Social Transformation (ACHEST), als onderdeel van de Health Systems Advocacy Partnership (HSAP). Ga naar het Engelstalig bericht voor meer informatie over ons rapport.

Recente Nieuws items

“Een gemiste kans”: reactie Wemos op ‘gedragscode VIG 2020’

24-01-2020

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de Nederlandse belangenvereniging van de farmaceutische industrie, is er met haar nieuwe gedragscode niet in geslaagd om een moreel kompas uiteen te zetten dat antwoord biedt op dringende vragen uit de maatschappij als het gaat om hoge medicijnprijzen en de farmaceutische industrie. Dit zegt Wemos in een eerste reactie op deze gedragscode, die vanochtend gepubliceerd is.

Lees verder

Dit was 2019: onze hoogtepunten

01-01-2020

Wat een bewogen jaar is het geweest. 2019 was gevuld met samenwerkingen, workshops, nieuwe publicaties, mediamomenten en kennisuitwisseling. En het was het jubileumjaar waarin we terugkeken op 40 jaar werk aan bescherming van mondiale volksgezondheid. We zijn klaar voor 2020!

Lees verder