blog linda mans wemos global health watch

Zorgpersoneel wereldwijd: ‘brain drain’ of ‘brain gain’?

Vandaag houdt de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over mondiale gezondheid, met als thema ‘Crossing borders and boundaries in medicine: exploring migration, care and culture.’ Wemos is van de partij.

Wemos-pleitbezorger Linda Mans geeft een interactieve workshop voor studenten over de mondiale mobiliteit van zorgpersoneel en de gevolgen daarvan voor gezondheidssystemen. Ze gaat in op hoe gezondheidswerkers wereldwijd oneerlijk verdeeld zijn door factoren die hen wegduwen van of aantrekken uit lage- en middeninkomenslanden naar welvarende landen. Zo vertrekt zorgpersoneel uit lage- en middeninkomenslanden, vanwege gebrek aan financiering voor gezondheid en slechte werkomstandigheden, naar hoge-inkomenslanden, waar ze beter betaald kunnen krijgen en de werkomstandigheden gunstiger zijn. Maar deze migratie en mobiliteitspatronen zijn dynamisch en onderhevig aan verandering.

 

Toekomstige generatie

Linda bespreekt ook welke rol overheden, de Wereldgezondheidsorganisatie en maatschappelijke organisaties kunnen spelen om de negatieve gevolgen van de huidige mobiliteitsstroom van zorgpersoneel wereldwijd (zoals gebrekkige toegang tot een zorgverlener) in te perken.

 

Linda: ‘Deze medische studenten behoren tot de toekomstige generatie gezondheidswerkers en worden misschien – of zijn nu al – onderdeel van een mondiaal zorgpersoneelsbestand dat ook mobiel is. Het verheugt ons dat we mogen bijdragen aan hun kennis, en we hopen dat ze daarmee hun overwegingen in een breder plaatje – dat van gezondheidssystemen – zullen zien.’

 

Sprekers op het symposium zijn Jaap Koot (decaan Global Health aan de Rijksuniversiteit Groningen), Hinke Haisma (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen), en Atefeh Bozorgpourniazi (arts-assistent Pathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen).

 

Lees meer over ons werk op het thema Zorgpersoneel

 

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder