blog linda mans wemos global health watch

Zorgpersoneel wereldwijd: ‘brain drain’ of ‘brain gain’?

Vandaag houdt de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over mondiale gezondheid, met als thema ‘Crossing borders and boundaries in medicine: exploring migration, care and culture.’ Wemos is van de partij.

Wemos-pleitbezorger Linda Mans geeft een interactieve workshop voor studenten over de mondiale mobiliteit van zorgpersoneel en de gevolgen daarvan voor gezondheidssystemen. Ze gaat in op hoe gezondheidswerkers wereldwijd oneerlijk verdeeld zijn door factoren die hen wegduwen van of aantrekken uit lage- en middeninkomenslanden naar welvarende landen. Zo vertrekt zorgpersoneel uit lage- en middeninkomenslanden, vanwege gebrek aan financiering voor gezondheid en slechte werkomstandigheden, naar hoge-inkomenslanden, waar ze beter betaald kunnen krijgen en de werkomstandigheden gunstiger zijn. Maar deze migratie en mobiliteitspatronen zijn dynamisch en onderhevig aan verandering.

 

Toekomstige generatie

Linda bespreekt ook welke rol overheden, de Wereldgezondheidsorganisatie en maatschappelijke organisaties kunnen spelen om de negatieve gevolgen van de huidige mobiliteitsstroom van zorgpersoneel wereldwijd (zoals gebrekkige toegang tot een zorgverlener) in te perken.

 

Linda: ‘Deze medische studenten behoren tot de toekomstige generatie gezondheidswerkers en worden misschien – of zijn nu al – onderdeel van een mondiaal zorgpersoneelsbestand dat ook mobiel is. Het verheugt ons dat we mogen bijdragen aan hun kennis, en we hopen dat ze daarmee hun overwegingen in een breder plaatje – dat van gezondheidssystemen – zullen zien.’

 

Sprekers op het symposium zijn Jaap Koot (decaan Global Health aan de Rijksuniversiteit Groningen), Hinke Haisma (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen), en Atefeh Bozorgpourniazi (arts-assistent Pathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen).

 

Lees meer over ons werk op het thema Zorgpersoneel

 

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch