blog linda mans wemos global health watch

Zorgpersoneel wereldwijd: ‘brain drain’ of ‘brain gain’?

Vandaag houdt de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over mondiale gezondheid, met als thema ‘Crossing borders and boundaries in medicine: exploring migration, care and culture.’ Wemos is van de partij.

Wemos-pleitbezorger Linda Mans geeft een interactieve workshop voor studenten over de mondiale mobiliteit van zorgpersoneel en de gevolgen daarvan voor gezondheidssystemen. Ze gaat in op hoe gezondheidswerkers wereldwijd oneerlijk verdeeld zijn door factoren die hen wegduwen van of aantrekken uit lage- en middeninkomenslanden naar welvarende landen. Zo vertrekt zorgpersoneel uit lage- en middeninkomenslanden, vanwege gebrek aan financiering voor gezondheid en slechte werkomstandigheden, naar hoge-inkomenslanden, waar ze beter betaald kunnen krijgen en de werkomstandigheden gunstiger zijn. Maar deze migratie en mobiliteitspatronen zijn dynamisch en onderhevig aan verandering.

 

Toekomstige generatie

Linda bespreekt ook welke rol overheden, de Wereldgezondheidsorganisatie en maatschappelijke organisaties kunnen spelen om de negatieve gevolgen van de huidige mobiliteitsstroom van zorgpersoneel wereldwijd (zoals gebrekkige toegang tot een zorgverlener) in te perken.

 

Linda: ‘Deze medische studenten behoren tot de toekomstige generatie gezondheidswerkers en worden misschien – of zijn nu al – onderdeel van een mondiaal zorgpersoneelsbestand dat ook mobiel is. Het verheugt ons dat we mogen bijdragen aan hun kennis, en we hopen dat ze daarmee hun overwegingen in een breder plaatje – dat van gezondheidssystemen – zullen zien.’

 

Sprekers op het symposium zijn Jaap Koot (decaan Global Health aan de Rijksuniversiteit Groningen), Hinke Haisma (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen), en Atefeh Bozorgpourniazi (arts-assistent Pathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen).

 

Lees meer over ons werk op het thema Zorgpersoneel

 

Recente Nieuws items

Vijf jaar Global Financing Facility: tijd voor verandering?

10-08-2020

Hoe staat het nu met ​​de Global Financing Facility en haar ambities en doelstellingen, vijf jaar na implementatie in verschillende landen? In hun artikel in het tijdschrift Sexual and Reproductive Health Matters Journal kijken Lisa Seidelmann (voormalig global health advocate Wemos), Myria Koutsoumpa (Wemos), Frederik Federspiel (London School of Hygiene and Tropical Medicine, The People’s Fund for Global Health and Development) en Mit Philips (Artsen Zonder Grenzen) naar de activiteiten en het bestuur van de GFF van de afgelopen jaren. Is het tijd voor verandering?

Lees verder

Nieuwe Oxfam Novib publicatie: verhalen over het beïnvloeden van netwerken

15-07-2020

Een nieuwe publicatie van Oxfam Novib bevat een verzameling van verhalen over het beïnvloeden van netwerken op meerdere thematische gebieden. ‘Beating the Drum: Stories of Influencing Networks’ richt zich onder andere op lessen over partnerschappen, en hoe de betrokken partijen hier hun voordeel uit kunnen halen. Wemos heeft bijgedragen aan de publicatie met een casus over ons werk op de Global Financing Facility (GFF).

Lees verder