blog linda mans wemos global health watch

Zorgpersoneel wereldwijd: ‘brain drain’ of ‘brain gain’?

Vandaag houdt de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over mondiale gezondheid, met als thema ‘Crossing borders and boundaries in medicine: exploring migration, care and culture.’ Wemos is van de partij.

Wemos-pleitbezorger Linda Mans geeft een interactieve workshop voor studenten over de mondiale mobiliteit van zorgpersoneel en de gevolgen daarvan voor gezondheidssystemen. Ze gaat in op hoe gezondheidswerkers wereldwijd oneerlijk verdeeld zijn door factoren die hen wegduwen van of aantrekken uit lage- en middeninkomenslanden naar welvarende landen. Zo vertrekt zorgpersoneel uit lage- en middeninkomenslanden, vanwege gebrek aan financiering voor gezondheid en slechte werkomstandigheden, naar hoge-inkomenslanden, waar ze beter betaald kunnen krijgen en de werkomstandigheden gunstiger zijn. Maar deze migratie en mobiliteitspatronen zijn dynamisch en onderhevig aan verandering.

 

Toekomstige generatie

Linda bespreekt ook welke rol overheden, de Wereldgezondheidsorganisatie en maatschappelijke organisaties kunnen spelen om de negatieve gevolgen van de huidige mobiliteitsstroom van zorgpersoneel wereldwijd (zoals gebrekkige toegang tot een zorgverlener) in te perken.

 

Linda: ‘Deze medische studenten behoren tot de toekomstige generatie gezondheidswerkers en worden misschien – of zijn nu al – onderdeel van een mondiaal zorgpersoneelsbestand dat ook mobiel is. Het verheugt ons dat we mogen bijdragen aan hun kennis, en we hopen dat ze daarmee hun overwegingen in een breder plaatje – dat van gezondheidssystemen – zullen zien.’

 

Sprekers op het symposium zijn Jaap Koot (decaan Global Health aan de Rijksuniversiteit Groningen), Hinke Haisma (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen), en Atefeh Bozorgpourniazi (arts-assistent Pathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen).

 

Lees meer over ons werk op het thema Zorgpersoneel

 

Recente Nieuws items

Vrije Doos aangeboden aan Nederlandse Kamerleden

12-05-2021

In de Tweede Kamer werden de woordvoerders Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vanochtend verrast met een ‘Vrije Doos’. Een groep maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, vraagt hiermee aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) in lage- en middeninkomenslanden.

Lees verder
Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder