blog linda mans wemos global health watch

Zorgpersoneel wereldwijd: ‘brain drain’ of ‘brain gain’?

Vandaag houdt de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over mondiale gezondheid, met als thema ‘Crossing borders and boundaries in medicine: exploring migration, care and culture.’ Wemos is van de partij.

Wemos-pleitbezorger Linda Mans geeft een interactieve workshop voor studenten over de mondiale mobiliteit van zorgpersoneel en de gevolgen daarvan voor gezondheidssystemen. Ze gaat in op hoe gezondheidswerkers wereldwijd oneerlijk verdeeld zijn door factoren die hen wegduwen van of aantrekken uit lage- en middeninkomenslanden naar welvarende landen. Zo vertrekt zorgpersoneel uit lage- en middeninkomenslanden, vanwege gebrek aan financiering voor gezondheid en slechte werkomstandigheden, naar hoge-inkomenslanden, waar ze beter betaald kunnen krijgen en de werkomstandigheden gunstiger zijn. Maar deze migratie en mobiliteitspatronen zijn dynamisch en onderhevig aan verandering.

 

Toekomstige generatie

Linda bespreekt ook welke rol overheden, de Wereldgezondheidsorganisatie en maatschappelijke organisaties kunnen spelen om de negatieve gevolgen van de huidige mobiliteitsstroom van zorgpersoneel wereldwijd (zoals gebrekkige toegang tot een zorgverlener) in te perken.

 

Linda: ‘Deze medische studenten behoren tot de toekomstige generatie gezondheidswerkers en worden misschien – of zijn nu al – onderdeel van een mondiaal zorgpersoneelsbestand dat ook mobiel is. Het verheugt ons dat we mogen bijdragen aan hun kennis, en we hopen dat ze daarmee hun overwegingen in een breder plaatje – dat van gezondheidssystemen – zullen zien.’

 

Sprekers op het symposium zijn Jaap Koot (decaan Global Health aan de Rijksuniversiteit Groningen), Hinke Haisma (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen), en Atefeh Bozorgpourniazi (arts-assistent Pathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen).

 

Lees meer over ons werk op het thema Zorgpersoneel

 

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder