Zwakke criteria hormoonverstorende stoffen

De Europese Commissie heeft op 15 juni criteria aangenomen voor hormoonverstorende stoffen. Wemos is teleurgesteld omdat de criteria te zwak en relativerend zijn.

Vorig jaar spande het Europese Hof een rechtszaak aan tegen de Commissie omdat deze enorme vertraging liet ontstaan in het opstellen van de criteria. Op 15 juli zijn ze eindelijk gepubliceerd, maar inhoudelijk laat het resultaat te wensen over. Zo moet een stof bewezen risicovol zijn voor de gezondheid van mensen, voordat het verboden mag worden. Dit is moeilijk te bewijzen, en vooral dubieus, want in feite worden mensen nu ingezet als proefkonijnen. Pas als iemand gezondheidsschade heeft opgelopen, volgt er een verbod. Maar gezondheid is geen roulette. Een vermoeden van een risico of een eerdere niet-menselijke test zouden genoeg moeten zijn voor een verbod.

Een grote teleurstelling is dat de tussentijdse criteria nu verzwakt zijn. In plaats van een totaalverbod op hormoonverstorende pesticiden vervalt in het huidige voorstel het verbod als er sprake is van een ‘verwaarloosbaar risico’. Daarmee laat de Commissie de deur wagenwijd open voor allerlei interpretaties, waarvan we de gevolgen al kunnen raden.

Een goedkeuring van de Europese lidstaten en het Europees Parlement is nog vereist voordat de criteria van kracht zijn. Wemos volgt het proces op de voet.

Lees onze brief aan de voorzitter van de Europese Commissie Juncker.

Lees het persbericht Health and Environment Alliance.

Lees de blog van Anke Tijtsma op OneWorld.

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch