Privaat en staat: hoe financieren we gezondheid?

De Wereldbank vindt dat meer private investeringen en innovaties financiering van gezondheid wereldwijd zouden moeten realiseren. Dat ligt echter niet zo eenvoudig, zegt pleitbezorger Mariska Meurs in een interview met Vice Versa.

Onlangs gaf Tim Evans (directeur gezondheid, voeding en bevolking bij de Wereldbank) een lezing over mondiale financiering van gezondheid in De Balie. Wereldwijd is er een financieringstekort voor gezondheid, waar vooral de armen de dupe van zijn. Hij ziet een grotere rol weggelegd voor de private sector, evenals innovatie en technologische ontwikkeling.

 

Mariska is echter kritisch op zijn nadruk op de private sector en technologie. ‘Ik sluit private spelers niet uit, maar de overheid moet de regie houden en bepalen of een investering of technologie zinnig is en bijdraagt aan de nationale prioriteiten. Want een bedrijf heeft primair een winstoogmerk en daarmee vaak een ander belang dan de publieke gezondheid te willen dienen.’

 

Beloftes

Ook is ze kritisch op de suggestie van Evans om private werkgevers zorgpersoneel in dienst te laten nemen. Zo nemen organisaties soms zorgpersoneel aan in gebieden waar de zorgbehoefte niet het hoogst is. Mariska: ‘De overheid moet zorgen dat ze weet waar de mensen het hardst nodig zijn en de regie houden over waar mensen geplaatst worden.’

 

Wanneer landen hun beloftes na zouden komen om meer geld te budgetteren voor gezondheid en voor internationale samenwerking, komen we een stuk dichter in de buurt van het bedrag van 90 dollar per persoon per jaar dat volgens Tim Evans nodig is voor basisgezondheidszorg. Want momenteel “[…] besteden Afrikaanse overheden vaak niet de beloofde 15% van hun nationale budget aan zorg (de zogeheten Abuja-doelen) en komen slechts vijf leden van het Oeso-Ontwikkelingssamenwerkingscomité de belofte na om 0,7% van hun BNP aan ontwikkelingshulp te besteden.”

 

Lees het interview op Vice Versa

Lees meer over financiering voor gezondheid

 

 

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder