Wemos in EenVandaag: vasthouden aan patent coronavaccin treft lage- en middeninkomenslanden

25/11/2020 - Nieuws

Het was groot nieuws de afgelopen dagen; Pfizer is zeer dicht bij een werkend vaccin tegen Covid-19. De farmaceut houdt echter vast aan het patent. Dit beperkt de productie en maakt de prijs per vaccin hoger. Met name lage- en middeninkomenslanden dreigen hiervan de dupe te worden. Op 20 november gaf Wemos’ global health advocate Tom Buis toelichting op dit nieuws in EenVandaag.

Nu een werkend coronavaccin steeds dichterbij komt, wordt de vraag over de productie, aankoop en (eerlijke) verspreiding ervan steeds urgenter. Wemos is sterk voorstander van het delen van data, kennis en technologie rond Covid-19, waardoor versnelde en grootschalige productie mogelijk wordt. Mede naar aanleiding van onze brief in maart, steunde de Nederlandse overheid de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het oprichten van een wereldwijde pool voor kennisdeling. In mei lanceerde de WHO de zogenaamde Covid-19 Technology Access Pool, oftewel C-TAP.

Het delen van kennis in C-TAP gebeurt echter op vrijwillige basis. Een farmaceut als Pfizer kan er dus voor kiezen om zijn patent te behouden. Tom zegt daarover in EenVandaag: “De Nederlandse overheid had in het begin van de coronacrisis sturender kunnen optreden door tijdens de onderhandelingen afspraken te maken over het delen van kennis en patenten, zodat ook lage- en middeninkomenslanden kunnen profiteren van het nieuwe vaccin.”

India en Zuid-Afrika stellen voor om de patenten met betrekking tot Covid-19-technologieën op te schorten om goedkope replica’s van het middel te kunnen maken, een voorstel dat Wemos steunt. Frankrijk en Duitsland onderzoeken de mogelijkheid om farmaceuten met dwanglicenties aan te pakken. Hoewel landen als het VK en ook de EU willen dat farmaceuten zorgen voor maximale beschikbaarheid, zijn zij niet bereid om te tornen aan patenten, uit angst dat dit precedenten schept.

Tom: “Die [saamhorigheid, red.] was er wel in de vorm van mooie woorden, maar de daden bleven wel een beetje achter. Vanaf het begin al, en dat zien we nu ook weer, het blijkt vooral dat het toch gaat om jezelf vooraan in de rij te zetten.”

Dus is er actie nodig. “Nederland zou zich bij de Europese Commissie hard kunnen maken om C-TAP te ondersteunen”, zegt Tom. En dan moet het niet bij mooie woorden blijven. “Minister De Jonge heeft een mooi statement gemaakt bij de jaarlijkse vergadering van de WHO, maar de daden bleven wel een beetje achter.” Tijd om de daad bij het woord te voegen!

Lees meer:

Foto: EenVandaag

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube